Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

PERİYODİK KUSMA SENDROMU

Karın Migreni, Döngüsel kusma sendromu; bulantı, kusma ve yorgunluk (uyuşukluk) ataklarına neden olan bir hastalıktır. Bu durum genellikle küçük çocuklarda görülüp, ileriki yaşlarda gecikmeli teşhis edilir, ancak her yaşta insanı etkileyebilir. Araştırmacılar, CVS ve migrenler arasında güçlü bir ilişki bulmuş ve bazılarında CVS’nin bir migren varyantı olduğu teorisi vardır. Özgeçmişi olan çocukların çoğunda ailede migren öyküsü veya karın migreni vardır (>% 80).

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

Karın migreni, döngüsel kusma sendromunun nedenleri henüz belirlenmemiştir ama araştırmacılar bu bozukluğa beyin fonksiyonu değişiklikleri, hormon anormallikleri, ve gastrointestinal sorunların sebep olabileceğini öngörmektedirler. Araştırmacılar bazı beyin bölgelerinde sinir hücreleri (nöronlar) arasında sinyalizasyon değişikliklerine bağlı olarak migren benzeri bir durumun oluşup, döngüsel kusma sendromu oluşturduğuna inanmaktadır. Hastaların ailelerinde bilinen benzer hastalık öyküsü vardır.

Belirti ve Semptomlar

Ek belirtiler olağandışı soluk deri (solgunluk), karın ağrısı, ishal, anoreksiya, baş ağrısı ve ışığa duyarlılık artışı (fotofobi) ya da ses korkusu (fonofobi) . Bu belirtileri yaşayan insanlar sosyal hayatta zorluklar yaşarlar. Bulantı ve kusma atakları çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir. En yaygın tetikleyiciler duygusal heyecan ve enfeksiyonlardır. Diğer tetikleyici sebepler, uzun süreli açlık, aşırı ısı, uyku eksikliği, aşırı zorlanma, alerji ya da sindirimi zor gıdalar, alkol ve menstruasyon dönemleridir. Atak atalarında kusma v.s. belirtileri ya azalır veya tamamen yok olur. Ancak, birçok kişi atak sırasında şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı dahil gastroözofageal reflü ve hassas bağırsak sendromu gibi sindirim bozuklukları ve bayılma nöbetleri (senkop) yaşayabilir. Döngüsel kusma sendromu olan kişilerin depresyon, anksiyete ve panik bozukluğu yaşamaları daha fazla muhtemeldir.

Genetik Görülme Sıklığı

Siklik kusma sendromu kesin prevalansı bilinmemektedir; tahminler 100,000 de 4-2000 kişide görülebildiği yönündedir. Siklik kusma sendromu kadınları erkeklere oranla biraz daha fazla etkilemektedir (55:45). Çoğunlukla üç ila yedi yaş arasındaki çocuklarda görülür, ancak her yaşta başlayabilir, erken bebeklikten yaşlılığa kadar (73 en yaşlı olan). Mide gribi olarak tanınmaması ya da yanlış teşhis edilmesi nedeniyle, uzun yıllar boyunca doğru tanı genellikle gecikmektedir. Her ne kadar CVS çocuklarda daha sık bulunsa da, yetişkinlerde daha sık görülür. Nadir olmasa da CVS insidansı bilinmemektedir. İskoçya ve Avustralya’daki iki çalışma, tüm Kafkas okul çağındaki çocukların % 2’sinin CVS’den muzdarip olduğunu ileri sürmüştür. Ancak, araştırmacılar, bozukluğun yeterince tanınmadığını ve genel popülasyondaki gerçek sıklığını tahmin etmeyi zorlaştırdıklarını düşünmektedir. CVS ilk olarak tıbbi literatürde 1806 Fransızca, 1882 İngilizce olarak tanımlanmıştır.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Aşağıdaki bozuklukların semptomları, siklik kusma sendromu (CVS) ile benzer olabilir. Karşılaştırmalar ayırıcı tanı için yararlı olabilir. Birçok farklı durum viral gastroenterit (“mide geni”), peptik bozukluklar (örn. Gastrit veya ülser), pankreas iltihabı (pankreatit) veya apandisit (apandisit), volvulus (bağırsakların malrotasyonu nedeniyle) dahil olmak üzere bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bazı metabolik bozukluklar (yağ asidi oksidasyonu, organik asitler, üre döngüsü), genellikle obstrüksiyon, endokrin hastalıkları (Addison hastalığı), beyin tümörleri ve diğer kitleler (Chiari malformasyonu) nedeniyle böbreklerde idrarın anormal birikimi (akut hidronefroz) ve otonom sinir sistemini etkileyen bozukluklar. Gastroözofageal reflü (GÖRH), mide içeriğinin geri akışıyla (reflü) veya özofagus içine ince bağırsaklarla (duodenum) karakterize bir sindirim bozukluğudur. GÖRH, özellikle yetişkinler arasında CVS ile birlikte ortaya çıkabilir. CVS’nin tespiti ancak diğer tekrarlayan kusma nedenleri göz ardı edildiğinde yapılabilir. Siklik kusma sendromunun varlığını kanıtlamak için “test” yoktur, ancak bir bölümün erken döneminde idrar ketozisin varlığı yardımcı olabilir. Üst gastrointestinal radyografi de dahil olmak üzere tekrarlayan bulantı ve kusmanın diğer, daha yaygın nedenlerini tespit etmek için çeşitli testlerden faydalanılabilir.

Tedavi : Siklik kusma sendromunun tedavisi, bulantı ve kusma ataklarının önlenmesi, kısaltılması veya yönetilmesi ve karın ağrısının semptomlarının azaltılmasına yöneliktir. Bu bozukluğun tedavisi, kanıta dayalı tedavi rejiminin aksine deneyime ve gözlemlere (empirik) dayanır.  Her bir vaka için spesifik terapiler uyarlanmalıdır.

(Profilaktik tedavi) Ataklarının ortaya çıkmasını önlemek için, bazı bireyler bazı anti- migren ilaçları, özellikle amitriptilin, ayrıca siproheptadin (okul öncesi çağdaki çocuklarda) veya propranolol ile tedavi edilir. Anti-migren terapileri, aile öyküsü olan bireyler için özellikle etkili görünmektedir. Önleyici ve abortif tedavi işe yaramadığında, bir kısım hastaya destekleyici bakım, loş ışıklandırılmış, sessiz bir odada yatak istirahati yapılabilir. Dehidrasyon gibi komplikasyonları önlemek için intravenöz sıvıların uygulanması gerekli olabilir. Anti-kusma ilaçları, ağrı için kullanılan ketorolak ve sedasyon için lorazepam da kullanılabilir. Çocuklar veya yetişkinler uyurken, mide bulantısı yaşamazlar. Derin uyku da sistemlerini sıfırlayabilir ve ataklar kısaltılabilir. Şiddetli durumlarda, hastaneye yatış gerekli olabilir.

Güncel klinik çalışmalarla ilgili bilgiler internette www.clinicaltrials.gov adresinde yayınlanmaktadır.

Hastalığın Diğer İsimleri

  • Karın migren (Abdominal migraine)
  • CVS
  • Döngüsel kusma (Cyclical vomiting)
  • Çevrimsel kusma sendromu (Cylclic vomiting syndrome)
  • Periyodik kusma

Kaynakça

https://elbiruniblogspotcom.blogspot.com/search?q=See+cyclic+vomit

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5923275/

https://rarediseases.org/rare-diseases/cyclic-vomiting-syndrome/