Hastalığın Tanımı
Ohdo sendromunun Say-Barber-Biesecker-Young-Simpson (SBBYS) varyantı, erkeklerde genital anormallikler, eksik veya az gelişmiş diz kapağı (patellae), zihinsel sakatlık, farklı yüz özellikleri ve vücudun diğer bölümlerini etkileyen anormallikler ile karakterize nadir bir durumdur. Olmayan ya da az gelişmiş patellar, Ohdo sendromunun SBBYS varyantı ile ilişkili en yaygın iskelet anomalisidir. Bu hastalıktan etkilenen bireylerde, hareketi engelleyebilen kalça, diz ve ayak bileklerini de içeren eklem sertliği vardır. Alt vücut eklemleri sert olmasına rağmen, üst vücuttaki eklemler olağandışı şekilde gevşek olabilir. Bu durumdaki birçok insanın uzun baş parmakları ve büyük ayak parmakları vardır.
Ohdo sendromunun SBBYS varyantı olan erkeklerde tipik olarak inmemiş testisler (kriptorşidizm) vardır. Bu durumdaki dişiler normal genital bölgelere sahiptir.
Ohdo sendromunun SBBYS varyantı şiddetli sekteye uğramış bir gelişim ve zihinsel sakatlık ile ilişkilidir. Etkilenen bebeklerin çoğunun, nefes alma ve beslenme güçlüklerine yol açan hipotonisi vardır. Ohdo sendromunun SBBYS varyantı, maske benzeri, etkileyici olmayan bir yüz ile karakterizedir. Ek olarak, etkilenen bireyler belirgin yanaklar, geniş burun köprüsü veya yuvarlak uçlu burun, göz açıklığının daralması (blefarofimozis), sarkık göz kapakları (pitozis) ve gözyaşı bezi (lakrimal) anormallikleri gibi belirgin yüz özelliklerine sahip olabilirler. Etkilenen bireylerin yaklaşık üçte biri, yarık damak denilen ağız çatısında bir açıklıkla doğarlar. Ohdo sendromunun SBBYS varyantı kalp kusurları ve diş problemleri ile de ilişkili olabilir.
Hastalığın Görülme Sıklığı
Ohdo sendromunun SBBYS varyantının 1,000,000 insanda 1 görüldüğü tahmin edilmektedir. Tıp literatüründe belirlenen en az 19 vaka vardır.
Genetik Değişiklikler
Ohdo sendromunun SBBYS varyantı, KAT6B genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu gen, bir histon asetiltransferaz adı verilen bir enzim tipinin yapılması için talimatlar sağlar. Bu enzimler DNA’ ya bağlanan ve kromozomlara şekil veren yapısal proteinler olan histonları değiştirir. Histonlara asetil grubu adı verilen küçük bir molekül eklendiğinde, histon asetiltransferazlar belirli genlerin aktivitesini kontrol ederler. KAT6B geninden üretilen histon asetiltransferaz enzimi, iskeletin ve sinir sisteminin gelişmesi dahil olmak üzere erken gelişim için önemli olan genleri düzenlediği görülmektedir. Bu varyanta neden olan mutasyonlar, her hücrede bulunan KAT6B geninin bir kopyasında fonksiyonel olan histon asetiltransferaz enziminin üretimini önleyebilir. Çalışmalar, bu enzimin yetersizliğinin, erken gelişim sırasında çeşitli genlerin düzenlenmesini bozduğunu göstermektedir. Ancak, bu değişikliklerin durumun belirli özelliklerine nasıl yol açtığı belli değildir.
Kalıtım Şekli
Bu durum otozomal dominant bir kalıtım şekline sahiptir, bu da her bir hücrede değiştirilmiş genin bir kopyasının bozukluğa neden olması için yeterli olduğu anlamına gelir. Bildirilen çoğu vaka, gendeki yeni mutasyonlardan kaynaklanmış ve aile öyküsü olmayan kişilerde meydana gelmiştir.
Bu Hastalığın Diğer İsimleri
Young-Simpson sendromu , blepharophimosis and mental retardation sendromu, Say-Barber/Biesecker/Young-Simpson type
Kaynakça
https://ghr.nlm.nih.gov/condition/ohdo-syndrome-say-barber-biesecker-young-simpson-variant#synonyms