Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

BECKWITH – WIEDEMANN SENDROMU

Genel Bilgi

Beckwith-Wiedemann sendromu, tümör gelişimine yatkınlığı içeren bir pediyatrik aşırı büyüme bozukluğudur. Klinik prezentasyon oldukça değişkendir; Bazı olgular, orijinal olarak Beckwith (1969) ve Wiedemann (1969) tarafından tanımlandığı için bu şekilde isimlendirilmiştir.

BWS’li bireyler, hamileliğin ikinci yarısında ve yaşamın ilk dönemlerinde artmış bir oranda büyüyebilir, ancak yetişkin boyları genellikle normal aralıktadır. Anormal büyüme ayrıca hemihipertrofi ve / veya makroglossi olarak da ortaya çıkabilir. BWS’li bebeklerin%30-50’sinde hipoglisemi bildirilmiştir.

Karın duvarı defektleri (omfalosel, umbilikal herni ve diastasis recti) ve karaciğer, dalak, pankreas, böbrek veya adrenalleri içeren viseromegali dahil olmak üzere malformasyon ve tıbbi komplikasyonların sıklığı artmaktadır. Fetal adrenokortikal sitomegali patognomonik bir bulgudur. Renal anomaliler arasında primer malformasyonlar, renal medüller displazi, nefrokalsinoz ve nefrolitiazis sayılabilir. Embriyonal malignitelere bir yatkınlık vardır, Wilms tümörü ve hepatoblastoma en yaygın olanıdır (Weksberg ve ark., 2010).

Erken ölüm, prematürite, hipoglisemi, kardiyomiyopati, makroglossi veya tümör komplikasyonlarından kaynaklanabilir.

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

Moleküler genetik testler, BWS’li bireylerde kromozom 11p15’in epigenetik ve genomik değişikliklerini tanımlayabilir.

Beckwith-Wiedemann sendromu vakalarının yaklaşık yüzde yirmisi, paternal tekdüze olmayan disomy (UPD) olarak bilinen bir genetik değişimden kaynaklanmaktadır. Paternal UPD, babadan aktif bir kopyanın ve anneden gelen aktif olmayan bir kopyanın yerine aktif olarak babaların kalıtsal iki kopyasına sahip olmalarına neden olur. Paternal UPD’li kişilerde, yalnızca kromozomun maternal kalıtsal kopyası üzerinde aktif olan genler de eksiktir.

Beckwith-Wiedemann sendromunda, paternal UPD genellikle embriyonik gelişimin erken döneminde ortaya çıkar ve sadece bazı vücut hücrelerini etkiler. Bu olguya mozaikcilik denir. Mozaik paternal UPD, kromozom 11 üzerindeki aktif paternal ve maternal genlerde bir dengesizliğe yol açar ve bu da bozukluğun belirtilerini ve semptomlarını gösterir.

Daha az sıklıkla, CDKN1C genindeki mutasyonlar Beckwith-Wiedemann sendromuna neden olur. Bu gen, doğumdan önce büyümeyi kontrol etmeye yardımcı olan bir protein yapmak için gereklidir. CDKN1C genindeki mutasyonlar, bu proteinin Beckwith-Wiedemann sendromunun karakteristik özelliklerine yol açan büyümeyi kısıtlamasını önler.

Belirti ve Semptomlar

Beckwith-Wiedemann sendromu, vücudun birçok bölümünü etkileyen bir durumdur. Aşırı büyüme sendromu olarak sınıflandırılır, bu da etkilenen bebeklerin normalden (makrozomi) oldukça büyük olduğu ve çocukluk döneminde akranlarından daha uzun olma eğiliminde oldukları anlamına gelir. Büyüme yaklaşık 8 yaşına kadar yavaşlamaya başlar ve bu durumdaki yetişkinler alışılmadık derecede uzun değildir. Beckwith-Wiedemann sendromu olan bazı çocuklarda, vücudun bir tarafındaki veya diğer kısımları anormal derecede büyüyerek asimetrik veya düzensiz bir görünüme yol açabilir. Hemihyperplasia olarak bilinen bu sıra dışı büyüme paterni genellikle zamanla daha az görülür.

Beckwith-Wiedemann sendromunun belirti ve bulguları etkilenen bireyler arasında değişmektedir. bu durumdaki bazı çocuklar karın organları göbek deliği içinden çıkıntı sağlayan karın (bir omfaloselin) duvarında bir açıklık ile doğarlar. Göbek düğmesinin (umbilikal herni) etrafındaki yumuşak bir kese gibi (fıtık) diğer abdominal duvar defektleri de yaygındır. Beckwith-Wiedemann sendromu olan bazı bebeklerde yutma, konuşma ve nefes almaya engel olabilecek anormal büyük dil (makroglosi) vardır. Bu durumun diğer önemli özellikleri anormal derecede büyük karın organları (Viseromegali), kırışıklıkları veya bebeklikte kulak arkası çukurları, düşük kan şekeri (hipoglisemi) ve böbrek anormallikleri vardır.

Beckwith Wiedemann sendromu olan çocuklar kanserli ve kanserli olmayan tümörlerin çeşitli, özellikle de böbrek kanserli biçimi olan, Wilms tümörü ve hepatoblastom adlı karaciğer kanseri formunu geliştirmek adına artan bir risk altındadır. Tümörler, bu durumdaki insanların yaklaşık yüzde 10’unda gelişir ve neredeyse her zaman çocuklukta görülür.

Beckwith-Wiedemann sendromlu çocukların ve yetişkinlerin çoğu, durumla ilişkili ciddi tıbbi sorunlara sahip değildir. Yaşam beklentileri genellikle normaldir.

Genetik Görülme Sıklığı

Beckwith-Wiedemann sendromu dünya çapında 13.700 yenidoğanda tahmini 1’ini etkilemektedir. Durum aslında bu tahminden daha yaygın olabilir, çünkü hafif semptomları olan bazı kişiler hiçbir zaman teşhis edilmez.

Kalıtım paterni / Deseni:

Beckwith-Wiedemann sendromunun genetik nedenleri karmaşıktır. Bu durum genellikle, kromozom 11 bölgesindeki belirli genlerin anormal regülasyonundan kaynaklanır. Tüm vakaların en az yarısı, metilasyon denen bir süreçteki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Metilasyon, metil grupları olarak adlandırılan küçük molekülleri DNA’nın belirli segmentlerine bağlayan kimyasal bir reaksiyondur.

Genomik imprinting geçiren genlerde, metilasyon bir genin ana ebeveyninin yumurta ve sperm hücrelerinin oluşumu sırasında işaretlenmesinin bir yoludur. Beckwith-Wiedemann sendromu sıklıkla, DNA’nın bölgelerdeki kromozom 11’deki imprinting merkezleri (IC’ler) bölgelerindeki değişikliklerle ilişkilidir. IC’ler, CDKN1C, H19, IGF2 ve KCNQ1OT1 genleri dahil olmak üzere normal büyümede rol oynayan birkaç genin metilasyonunu kontrol eder.

Anormal metilasyon, bu genlerin regülasyonunu bozar ve bu da Beckwith-Wiedemann sendromunun aşırı büyümesine ve diğer karakteristik özelliklerine yol açar. Beckwith-Wiedemann sendromu olan tüm insanların yaklaşık yüzde 1’inin, bir yeniden düzenleme (translokasyon), anormal kopyalama (duplikasyon) veya chr’den genetik materyalin kaybı (silinmesi) gibi kromozom anomalileri vardır.

Beckwith-Wiedemann sendromu vakalarının yaklaşık yüzde 85’inde, bir ailede sadece bir kişi bu durumla teşhis edildi. Bununla birlikte, Beckwith -Wiedemann sendromlu bir çocuğun ebeveynleri, bozukluğu olan başka çocuklara sahip olma riski altında olabilir. Bu risk, durumun genetik nedenine bağlıdır.

Beckwith -Wiedemann sendromlu insanların yüzde 10 ila 15’i, birden fazla etkilenen aile üyesi olan ailelerin bir parçasıdır. Bu ailelerin çoğunda, durumun otozomal dominant kalıtım kalıbı olduğu görülmektedir. Otozomal dominant kalıtım, her bir hücrede değiştirilmiş bir genin bir kopyasının tipik olarak bozukluğa neden olması için yeterli olduğu anlamına gelir.

Bu vakaların çoğunda, Beckwith-Wiedemann sendromlu bireyler annelerinden gelen genetik değişimi miras alırlar. Bazen, değiştirilmiş geni miras alan bir kişi, durumun karakteristik belirtilerini ve semptomlarını göstermeyecektir

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Belirtilerin tedavisi: Merkezi sinir sistemi komplikasyonlarının riskini azaltmak için hipoglisemi tedavisi; omfalosel için abdominal duvar onarımı; uzlaştırılmış bir hava yolu için endotrakeal entübasyon ve makroglossiadan kaynaklanan beslenme zorluklarını yönetmek için özel meme veya nazogastrik tüp beslemelerinin kullanılması. Makroglossi olan çocuklar, bebeklik veya erken çocukluk döneminde dil küçültme ameliyatından ve konuşma terapisinden yararlanabilirler.

Yenidoğanlarda, Hipoglisemi yaşamın ilk birkaç günden fazla devam ederse, bir pediatrik endokrinolog tarafından değerlendirilmeli,

Organomegali, yapısal anormalliği ve tümörleri değerlendirmek için abdomen ultrason muayenesi gerekip, pediatrik nefrologlar tarafından değerlendirilmeli,

Cerrahi işlemlerden önce veya klinik değerlendirmede kardiyak anormallik şüphesi varsa EKG ve ekokardiyogram dahil olmak üzere kapsamlı kardiyak değerlendirme önerilir. Alfa-fetoprotein testi, hepatoblastoma için değerlendirmek adına ilk tanı anında yapılabilir. Vücudun bir tarafında aşırı büyümesi olan çocuklar kavisli bir omurga (skolyoz) için izlenmelidir.

Hastalıkla İlişkili Genler

•Gen Adı H19 ,

•Gen Adı IGF2 (insülin benzeri büyüme faktörü 2)

•Gen Adı CDKN1C

•Gen Adı KCNQ1OT1 (KCNQ1

•Gen Adı ZNF215

Hastalığın Diğer İsimleri:

•BWS

•Wiedemann-Beckwith syndrome (WBS)

Kaynakça

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1394/

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/beckwith-wiedemann-syndrome

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1394/#!po=28.9063

https://medlineplus.gov/ency/article/001186.htm

http://atlasgeneticsoncology.org/Kprones/BeckwithWiedemannID10037.html