Kategoriler
YUKLENDI

MC KUSİCK KAUFMAN SENDROMU

Genel Bilgi

Figür 1
Görüntü Kaynağı:https://ghr.nlm.nih.gov/art/large/polydactyly.jpeg

McKusick-Kaufman sendromu, genitoüriner malformasyonlar, polidaktili(çok parmaklılık; figür1) ve daha nadiren konjenital kalp hastalıkları veya gastrointestinal malformasyonlarla karakterize; neonatal dönemde ortaya çıkan çok nadir, genetik gelişimsel bir hastalıktır.

Belirti ve Semptomlar

McKusick-Kaufman sendromu; el ve ayak, kalp ve üreme sisteminin gelişimini etkileyen bir durumdur. Ekstra el parmakları ve/veya ayak parmakları (polidaktili), kalp anomalileri ve genital anormallikler: Üç özelliğin bir kombinasyonu ile karakterizedir.

McKusick-Kaufman sendromlu kızların çoğu, pelviste büyük bir sıvı birikmesi olan “hidrometrokolpos”(figür 2) olarak adlandırılan bir genital anomaliyle doğarlar. Hidrometrokolpoz, vajinanın bir kısmının gelişmemesi (vajinal agenezis) veya doğumdan önceki vajina tıkanıklığından kaynaklanır. Bu tıkanıklık, vajina ve rahim içinde sıvının oluşmasına, bu organların gerilmesine ve sıvı dolu bir kütleye yol açmasına sebep olur.

Figür 2
Görüntü Kaynağı: http://37.247.97.7/millipediatri/player.php?klasor_no=201703021431

McKusick-Kaufman sendromlu erkeklerde genital anormallikler, üretral açıklığın penis alt kısmında olması “hipospadias”(figür3), penisin aşağı doğru eğimli olmasın (chordee) ve inmemiş testis “kriptorşidizm”(figür4) şeklinde olabilir.

Figür 3
Görüntü Kaynağı:
http://37.247.97.7/millipediatri/player.phpklasor_no=201703021431
Figür 4
Görüntü Kaynağı: http://www.uroonkoloji.org/pdf/sunumlar/tarkan_soygur.pdf

McKusick-Kaufman sendromunun belirti ve bulguları, Bardet-Biedl sendromu olan başka bir genetik bozukluk olanlarla karıştırılmaktadır. Bardet-Biedl sendromu, McKusick-Kaufman sendromunda görülmeyen, kendine has çeşitli özelliklere sahiptir. Bunlar görme kaybı, gecikmiş gelişim, obezite ve böbrek yetmezliğini şeklindedir. Bu bulguların bir kısmı doğumda belirgin olmadığından, bebeklik ve erken çocukluk döneminde iki durumun ayırt edilmesi zor olabilir.

Görülme Sıklığı

Görülme sıklığı Eski Amish nüfusunda tanımlanmıştır, ki bu tahmin 10,000 kişiden 1’ini etkilemektedir. Amish olmayan populasyonlarda McKusick-Kaufman sendromunun görülme sıklığı bilinmemektedir.

Hastalığın Nedenleri

MKKS genindeki mutasyonlar McKusick-Kaufman sendromuna neden olur. Bu gen, ekstremitelerin, kalbin ve üreme sisteminin oluşumunda önemli bir rol oynayan bir proteinin üretilmesi için talimat sağlar. Protein yapısı, diğer proteinlerin katlanmasına yardımcı olan bir protein türü olan bir “şaperonine”le benzerdir. Proteinler vücutta normal işlevlerini yerine getirmek için doğru 3 boyutlu şekle katlanmalıdır. MKKS proteininin yapısı bir şaperonine benzese de, bazı yeni çalışmalar protein katlanmasda bu proteinin birincil işlevi olmadığını düşündürmektedir. Araştırmacılar, MKKS proteininin hücre içindeki diğer proteinlerin taşınmasında da rol oynayabileceğini düşünüyorlar.

McKusick-Kaufman sendromunun altında yatan mutasyonlar MKKS proteininin yapısını değiştirir. Değişmiş protein, doğumdan önce vücudun çeşitli bölümlerinin gelişimini bozsa da, MKKS mutasyonlarının bu bozukluğun spesifik özelliklerine nasıl yol açtığı belirsizdir.

Kalıtım Şekilleri

Kalıtım otozomal resesiftir. Bu da her bir hücredeki genin kopyalarının mutasyona sahip olduğu anlamına gelir. Otozomal resesif bir rahatsızlığı olan bir bireyin anne-babalarının her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak tipik olarak durumun belirtilerini ve semptomlarını göstermezler.

Teşhis Yöntemleri

.Radyolojik Görüntüleme Yöntemleri

.Genetik Testler

.Gen Haritası Çıkarma

Görüntü Kaynağı: http://www.eurorad.org/eurorad/case.php?id=12659

Tedavi

Tedavisi daha anomalilere yönelik şekilde yapılmaktadır. Duruma göre gerek cerrahi gerek medikal tedavi yapılmaktadır. Nokta atışı tedaviler üzerine hücresel düzeyde çalışılıyor.

Hastalığın Diğer İsimleri

Hydrometrocolpos Sendromu
Hydrometrocolpos, Postaxıal Polydactyly, And Congenıtal Heart Malformatıon; HMCS
Kaufman-Mckusıck Sendromu

Kaynaklar:

https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/Disease_Search.php?lng=EN&data_id=2286&Disease_Disease_Search_diseaseGroup=kaufman&Disease_Disease_Search_diseaseType=Pat&Disease(s)/group%20of%20diseases=McKusick-Kaufman-syndrome&title=McKusick-Kaufman-syndrome&search=Disease_Search_Simple

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/mckusick-kaufman-syndrome#resources

https://www.omim.org/entry/236700?search=kaufman&highlight=kaufman

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=mc+kusick+kaufman&cmd=DetailsSearch