Genel Bilgi
McKusick-Kaufman sendromu, genitoüriner malformasyonlar, polidaktili(çok parmaklılık; figür1) ve daha nadiren konjenital kalp hastalıkları veya gastrointestinal malformasyonlarla karakterize; neonatal dönemde ortaya çıkan çok nadir, genetik gelişimsel bir hastalıktır.
Belirti ve Semptomlar
McKusick-Kaufman sendromu; el ve ayak, kalp ve üreme sisteminin gelişimini etkileyen bir durumdur. Ekstra el parmakları ve/veya ayak parmakları (polidaktili), kalp anomalileri ve genital anormallikler: Üç özelliğin bir kombinasyonu ile karakterizedir.
McKusick-Kaufman sendromlu kızların çoğu, pelviste büyük bir sıvı birikmesi olan “hidrometrokolpos”(figür 2) olarak adlandırılan bir genital anomaliyle doğarlar. Hidrometrokolpoz, vajinanın bir kısmının gelişmemesi (vajinal agenezis) veya doğumdan önceki vajina tıkanıklığından kaynaklanır. Bu tıkanıklık, vajina ve rahim içinde sıvının oluşmasına, bu organların gerilmesine ve sıvı dolu bir kütleye yol açmasına sebep olur.
McKusick-Kaufman sendromlu erkeklerde genital anormallikler, üretral açıklığın penis alt kısmında olması “hipospadias”(figür3), penisin aşağı doğru eğimli olmasın (chordee) ve inmemiş testis “kriptorşidizm”(figür4) şeklinde olabilir.
McKusick-Kaufman sendromunun belirti ve bulguları, Bardet-Biedl sendromu olan başka bir genetik bozukluk olanlarla karıştırılmaktadır. Bardet-Biedl sendromu, McKusick-Kaufman sendromunda görülmeyen, kendine has çeşitli özelliklere sahiptir. Bunlar görme kaybı, gecikmiş gelişim, obezite ve böbrek yetmezliğini şeklindedir. Bu bulguların bir kısmı doğumda belirgin olmadığından, bebeklik ve erken çocukluk döneminde iki durumun ayırt edilmesi zor olabilir.
Görülme Sıklığı
Görülme sıklığı Eski Amish nüfusunda tanımlanmıştır, ki bu tahmin 10,000 kişiden 1’ini etkilemektedir. Amish olmayan populasyonlarda McKusick-Kaufman sendromunun görülme sıklığı bilinmemektedir.
Hastalığın Nedenleri
MKKS genindeki mutasyonlar McKusick-Kaufman sendromuna neden olur. Bu gen, ekstremitelerin, kalbin ve üreme sisteminin oluşumunda önemli bir rol oynayan bir proteinin üretilmesi için talimat sağlar. Protein yapısı, diğer proteinlerin katlanmasına yardımcı olan bir protein türü olan bir “şaperonine”le benzerdir. Proteinler vücutta normal işlevlerini yerine getirmek için doğru 3 boyutlu şekle katlanmalıdır. MKKS proteininin yapısı bir şaperonine benzese de, bazı yeni çalışmalar protein katlanmasda bu proteinin birincil işlevi olmadığını düşündürmektedir. Araştırmacılar, MKKS proteininin hücre içindeki diğer proteinlerin taşınmasında da rol oynayabileceğini düşünüyorlar.
McKusick-Kaufman sendromunun altında yatan mutasyonlar MKKS proteininin yapısını değiştirir. Değişmiş protein, doğumdan önce vücudun çeşitli bölümlerinin gelişimini bozsa da, MKKS mutasyonlarının bu bozukluğun spesifik özelliklerine nasıl yol açtığı belirsizdir.
Kalıtım Şekilleri
Kalıtım otozomal resesiftir. Bu da her bir hücredeki genin kopyalarının mutasyona sahip olduğu anlamına gelir. Otozomal resesif bir rahatsızlığı olan bir bireyin anne-babalarının her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak tipik olarak durumun belirtilerini ve semptomlarını göstermezler.
Teşhis Yöntemleri
.Radyolojik Görüntüleme Yöntemleri
.Genetik Testler
.Gen Haritası Çıkarma
Tedavi
Tedavisi daha anomalilere yönelik şekilde yapılmaktadır. Duruma göre gerek cerrahi gerek medikal tedavi yapılmaktadır. Nokta atışı tedaviler üzerine hücresel düzeyde çalışılıyor.
Hastalığın Diğer İsimleri
Hydrometrocolpos Sendromu
Hydrometrocolpos, Postaxıal Polydactyly, And Congenıtal Heart Malformatıon; HMCS
Kaufman-Mckusıck Sendromu
Kaynaklar:
https://ghr.nlm.nih.gov/condition/mckusick-kaufman-syndrome#resources
https://www.omim.org/entry/236700?search=kaufman&highlight=kaufman
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=mc+kusick+kaufman&cmd=DetailsSearch