Kategoriler
YUKLENDI

HAJDU-CHENEY Sendromu

Genel Bilgi 

Hajdu-Cheney sendromu, vücudun birçok parçasını, özellikle de kemikleri etkileyebilen nadir bir hastalıktır. El ve ayaklardaki kemik dokusunun kaybı (akro-osteoliz) durumun karakteristik bir özelliğidir. Parmaklar ve ayak parmakları kısa ve geniştir ve uçlarda kemik parçalanmaya devam ettikçe zamanla kısalırlar. Parmaklardaki kemik kaybı, küçük nesnelerin alınması gibi ince motor becerilere müdahale edebilir.

Vücuttaki kemik anormallikleri, Hajdu-Cheney sendromunda sık görülür. Etkilenen bireyler, kemiklerin kırılgan ve kırılmaya eğilimli olmasına neden olan osteoporoz geliştirir. Birçok etkilenen birey, omurga kemiklerinin (omurlar) kırılmasını (kompresyon kırıkları) tecrübe eder. Bazıları da omurganın anormal eğriliğini geliştirir (skolyoz veya kifoz). Hajdu-Cheney sendromu ayrıca kol ve bacaklardaki uzun kemiklerin şeklini ve gücünü de etkiler. Bu durumla ilişkili anormallikler kısa boyludur.

Hajdu-Cheney sendromu ayrıca, yüz kemikleri de dahil olmak üzere kafatası kemiklerinin anormalliklerine neden olur. Kafatasının şekli genellikle dolichocephalic olarak tanımlanır, yani arkadan öne doğru uzar. Birçok etkilenen bireyde, kafatasının arkasındaki kemik dışa doğru çıkarak belirgin bir oksiput olarak adlandırılan bir yumruya neden olur. Bu durumla ilişkili belirgin yüz özellikleri arasında geniş aralıklı ve aşağı doğru meyilli gözler, ortada birlikte büyüyen kaşlar (sinophrys), düşük kulaklar, yüzün orta kısmına batık bir görünüm (orta yüz hipoplazisi) ve geniş bir alan bulunur. burun ve üst dudak arasında (uzun bir philtrum). Etkilenen bazı çocuklar, yarık damak ya da yüksek kemerli bir damak denilen ağız çatısında bir açıklıkla doğarlar. Etkilenen yetişkinlerde, yüz özellikleri genellikle “kaba” olarak tanımlanır.

Etkilenen bazı bireylerde bulunan diğer Hajdu-Cheney sendromunun diğer özellikleri arasında eklem anormallikleri, özellikle alışılmadık derecede geniş eklem hareketi (hipermobilite); diş problemleri; işitme kaybı; derin, çakıllı bir ses; aşırı vücut kılı; çocuklukta tekrarlayan enfeksiyonlar; kalp kusurları; ve içi sıvı dolu kistlerin (polikistik böbrekler) büyümesi gibi böbrek anormallikleri. Bu duruma sahip bazı insanlar çocuklukta gelişmeyi geciktirmiştir, ancak gecikmeler genellikle hafiftir.

Etkilenen bireylerin yaklaşık yarısında meydana gelen en ciddi komplikasyonlar olan Hajdu-Cheney sendromu, plati baseni ve baziler invaginasyon olarak bilinen anormalliklerdir. Platybasia, kafatası kemiklerinin incelmesi ve yumuşamasının neden olduğu kafatasının tabanının düzleşmesidir. Baziler invaginasyon, yumuşatılmış kemikler, omurganın bir kısmının, kafatasının altındaki açıklıktan anormal bir şekilde çıkmasına ve beynin alt kısımlarına doğru itilmesine izin verdiği zaman ortaya çıkar. Bu anormallikler baş ağrıları, anormal görme ve denge, beyinde sıvı birikmesi, anormal solunum ve ani ölüm gibi ciddi nörolojik problemlere yol açabilir.

Hajdu-Cheney sendromunun belirti ve bulguları, aynı aile üyeleri arasında bile etkilenen bireyler arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Akro-osteoliz ve bazı karakteristik yüz özellikleri gibi bozukluğun özelliklerinin çoğu, doğumda mevcut değildir, ancak çocuklukta veya daha sonra ortaya çıkmaktadır. Platybasia ve bazilar invaginasyon gelişme riski de zamanla artar.
Hajdu-Cheney sendromunun özellikleri, serpantin fibula-polikistik böbrek sendromu (SFPKS) denilen bir durumla önemli ölçüde örtüşmektedir. Her ne kadar ayrı ayrı bozukluklar olarak görülselerde, araştırmacılar iki koşulun aynı gendeki mutasyonlarla ilişkili olduğunu keşfettiler. Bu benzerliklere dayanarak, birçok araştırmacı şimdi, Hajdu-Cheney sendromu ve SFPKS’nin aynı durumun varyantları olduğunu düşünüyor.

Hajdu-Cheney sendromu durumuna sahip bireyler için sorunlara neden olsa da, yaşam beklentisi genellikle normaldir.

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

Hajdu-Cheney sendromu, NOTCH2 genindeki mutasyonlarla ilişkilidir. Bu gen, Notch2 adında bir reseptör yapmak için talimatlar sağlar. Çalışmalar, Notch2 reseptörü aracılığıyla sinyal vermenin, kemiklerin erken gelişimi ve daha sonra kemik yeniden modellemesi için önemli olduğunu, eski kemiğin çıkarıldığı normal bir süreç ve bunun yerine yeni kemik oluşturulduğunu ileri sürmektedir. Notch2 sinyallemesinin ayrıca kalbin, böbreklerin, dişlerin ve vücudun diğer bölümlerinin gelişiminde rol oynadığı görülmektedir. NOTCH2 geninin belirli bir alanındaki mutasyonlar, Hajdu-Cheney sendromu ile ilişkilidir. Bu mutasyonlar, Notch2 reseptörünün normal olarak parçalanamayan bir versiyonuna yol açar. Sonuç olarak, sinyal kesildikten sonra bile reseptör aktif olmaya devam eder. Hajdu-Cheney sendromu ile ilişkili NOTCH2 gen mutasyonları anormal derecede artmış Notch2 sinyaline yol açtığından, bunlar “fonksiyon kazancı” mutasyonları olarak tanımlanmaktadır. Araştırmacılar, aşırı Notch2 sinyallemesinin, Hajdu-Cheney sendromunun çeşitli özellikleriyle ne kadar ilgili olduğundan emin değiller. Akro-osteoliz, osteoporoz ve belirgin yüz özellikleri dahil olmak üzere, bozukluğun iskelet özelliklerinin, muhtemelen anormal kemik gelişimi ve yeniden biçimlenmesinden kaynaklandığından şüphelenirler. Aşırı aktif Notch2 reseptörü aracılığıyla aşırı sinyal verme, eski kemiğin çıkarılmasını artırabilir, yeni kemik oluşumunu veya her ikisini de azaltabilir. Aşırı aktif reseptörün bu durumun diğer belirtilerine ve semptomlarına nasıl katkıda bulunduğu net değildir.
Belirti ve Semptomlar:

Hajdu-Cheney sendromu tanısı, karakteristik semptomların tanımlanması, ayrıntılı bir hasta ve aile öyküsü, kapsamlı bir klinik değerlendirme ve çeşitli özel görüntüleme testlerine dayanır.
Klinik Test ve Çalışması:
Kafatasının ortak röntgenleri, açık sütürler ve kafatasının anormal şekilde düzleştirilmiş tabanı dahil olmak üzere karakteristik değişiklikleri ortaya çıkarabilir. Omurganın röntgenleri kırıklar ve kemik kaybı gösterebilir. Çift enerjili radyoiztometri (DEXA) veya çift enerjili X-ışını absorpsiyometri (DXA) olarak bilinen bir test, kemik mineral yoğunluğunu ölçmek ve osteoporoz varlığını saptamak için kullanılabilir.

Moleküler genetik testler, Hajdu-Cheney sendromunun tanısını doğrulayabilir. Moleküler genetik test, bozuklukla ilişkili olduğu bilinen NOTCH2 genindeki mutasyonları tespit edebilir.

Genetik Görülme Sıklığı:

Hajdu-Cheney sendromu nadir görülen bir hastalıktır; prevalansı bilinmemektedir. Tıbbi literatürde 100’den az etkilenmiş birey tanımlanmıştır.

Aşağıdaki bozuklukların belirtileri, Hajdu-Cheney sendromu ile benzer olabilir. Karşılaştırmalar ayırıcı tanı için yararlı olabilir.

Hajdu-Cheney sendromunda görülenlere benzer belirtilere sahip olabilen çok sayıda bozukluk vardır. Akroosteoliz çeşitli otoimmün bozukluklarda görülebilir. Osteogenezis imperfecta, Melnick-Needles sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, kleidokranial displazi ve bazı lizozomal depolanma hastalıkları gibi diğer nadir, genetik iskelet bozuklukları vardır. Hutchison-Gilford progeria sendromu benzer semptomlara sahiptir, ancak erken yaşlanma özelliklerine göre ayırt edilir. (Bu bozukluklar hakkında daha fazla bilgi için, Nadir Hastalık Veritabanında arama teriminiz olarak belirli bir bozukluğun adını seçin.)

Kalıtım paterni / deseni:
Hajdu-Cheney sendromu, otozomal dominant bir modelde kalıtılır, yani her bir hücrede değiştirilmiş NOTCH2 geninin bir kopyası, bozukluğa neden olmak için yeterlidir. Çoğu vaka gendeki yeni mutasyonlardan kaynaklanır ve ailelerinde bozukluğun öyküsü olmayan kişilerde görülür. Daha az yaygın olarak, etkilenen bir kişi, etkilenen bir ebeveynden mutasyonu miras alır.
Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri:

Hajdu-Cheney sendromunun tedavisi, her bir bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk hekimleri, iskelet (ortopedist), ortopedi cerrahları, kalp hastalıkları (kalpbilimciler), diş hekimi uzmanları, konuşma patologları, işitme problemlerini (odyologlar) ve Sağlık çalışanlarının, etkilenen çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Genetik danışmanlık, etkilenen bireyler ve aileleri için yararlı olabilir. Bütün aile için psikososyal destek de şarttır.

Etkilenen bireyler için standart tedavi protokolleri veya yönergeleri yoktur. Hastalığın seyrek olması nedeniyle, büyük bir hasta grubunda test edilmiş herhangi bir tedavi çalışması yoktur. Tıbbi literatürde, tek vaka raporlarının veya küçük hasta serilerinin bir parçası olarak çeşitli tedaviler bildirilmiştir. Tedavi denemeleri, Hajdu-Cheney sendromu olan bireyler için spesifik ilaçların ve tedavilerin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini belirlemede çok yardımcı olacaktır. Bozukluğa neden olan değişmiş genlerin kemik kaybına neden olmasının nedeni bilinmediği için tedavi çabaları engellenir.
Bazı bireyler osteoporozu tedavi etmek için kemik erimesini önleyen ilaçlar ile tedavi edilmiştir. Normal olarak, kemik yavaş yavaş bozulur (kemik erimesi) ve daha sonra reformlar, kemik dönüşümü olarak adlandırılan bir süreçtir. Bir teori, aşırı veya hızlandırılmış kemik döngüsünün, Hajdu-Cheney sendromuna katkıda bulunmasıdır. Bu ilaçların yararı oluşturulmamıştır.

Hidrosefali, omurilik anormallikleri, yarık damak ve konjenital kalp defektleri dahil olmak üzere, Hajdu-Cheney sendromunun çeşitli komplikasyonlarını tedavi etmek için cerrahi gerekebilir. İşitme kaybını tedavi etmek için işitme cihazları kullanılabilir.

Hastalığın Diğer İsimleri:

⁃ Serpantin fibula-polikistik böbrek sendromu/ SFPKS

⁃ Cheney sendromu

⁃ Artro-dento-osteo displazisi

⁃ Ailesel osteodisplazi

⁃ Acroosteolysis dominant type / akroosteoliz baskın tip

⁃ HJCYS

Kaynaklar:
https://ghr.nlm.nih.gov/condition/hajdu-cheney-syndrome#diagnosis

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/508/acroosteolysis-dominant-type

https://rarediseases.org/rare-diseases/hajdu-cheney-syndrome/