Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

BRANCHİO-OKULO-FACİYAL SENDROMU / BOFS

Genel Bilgi

Branchio-okulo-fasiyal sendrom (BOFS), doğumdan önce, özellikle yüz ve boyundaki yapılardaki gelişmeyi etkileyen bir durumdur. Karakteristik özellikleri arasında boyundaki cilt anomalileri, göz ve kulaklardaki bozukluklar ve ayırt edici yüz özellikleri bulunur.

“Branchio-“, gelişmekte olan embriyodaki yüz ve boyundaki dokulara neden olan yapılar olan dal kemerlerini ifade eder. Branchio-okulo-fasial sendromlu kişilerde, birinci ve ikinci branşsal kemerler düzgün şekilde gelişmez, bu da tipik olarak boynunda veya kulakların yakınında, anormal cilt lekelerine yol açar. Bu yamalar olağandışı şekilde alt boyun ve üst göğüs kısmında ince, kıllı veya kırmızı olup ve yoğun şekilde kan damarlarıyla (hemanjiyomatöz) doludur. Az sayıda insanda, timus denilen bir bezden alınan doku anormal olarak boynun derisinde bulunur (dermal timus). Branşsal kemer gelişimi ile ilgili problemler, branşio-okülo-fasiyal sendromun diğer özelliklerinin çoğunun altındadır.

“Okülo-” gözleri ifade eder. Branchio-okulo-fasiyal sendromlu birçok kişi görme bozukluğuna yol açabilecek gözlerde bozukluklara sahiptir. Bu anormallikler, alışılmadık derecede küçük gözbebekleri (mikroftalmi), gözbebekleri (anoftalmi), gözleri oluşturan yapılarda bir boşluk veya bölünme (koloboma) veya gözyaşı kanallarının tıkanması (nazolakrimal kanal darlığı) içerir.

“Facial” Yüzün gelişimi ile ilgili sorunlar, branş-okülo-yüz sendromu olan kişilerde belirgin yüz özelliklerine yol açar. Etkilenen pek çok kişi, üst dudakta (yarık dudak) ya da ağız çatısında (yarık damak) bir açıklığı olan ya da olmayan, kötü şekilde onarılan bir yarık dudağa (genellikle yalancı dudak da denir) benzeyen sivri bir üst dudağa sahiptir. Diğer yüz özellikleri arasında geniş aralıklı gözler (hipertelorizm), gözlerin iç köşeleri (telecanthus) arasında artan bir mesafe, yukarı doğru işaret eden gözlerin dış köşeleri (palpebral fissürleri yükselten), düz bir ucu olan geniş bir burun ve zayıflığı vardır. alt yüzdeki kaslar. Kulaklar da yaygın olarak etkilenir ve hatalı biçimlendirilmiş veya belirgin kulaklara neden olur. İç kulağın veya kulaklardaki küçük kemiklerin (kemikler) anormallikleri, bu rahatsızlığı olan kişilerde işitme kaybına neden olabilir.

Görsellerin kaynağı : https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/cleftlip.html

Görsel kaynağı : https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?tid=71d9f1be67c7f8b6

Görsel kaynağı : https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?tid=55fb0667392bab43

Görsel kaynağı : https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?tid=ee92e98f413cf56f

Görsel kaynağı : https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?tid=2dfb8b544358ccda

Görsel kaynağı : https://ghr.nlm.nih.gov/about/copyright

Görsel kaynağı : https://www.anatomi.gen.tr/kulak-anatomisi.html

Branchio-okulo-fasiyal sendrom diğer yapı ve dokuları da etkileyebilir. Etkilenen bazı bireyler, hatalı biçimlendirilmiş böbrekler veya çoklu böbrek kistleri gibi böbrek anormalliklerine sahiptir. Tırnak ve diş anormallikleri de ortaya çıkar ve bu rahatsızlığa sahip bazı kişilerde erken grileşen saçlar vardır. Akıl genellikle normaldir.

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

Branchio-okulo-fasyal sendrom, TFAP2A genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu gen, transkripsiyon faktörü AP-2 alfa (AP-2α) olarak adlandırılan bir protein yapmak için talimatlar sağlar. Adından da anlaşılacağı gibi, bu protein bir transkripsiyon faktörüdür, yani DNA’nın belirli bölgelerine bağlanır ve belirli genlerin aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur. Transkripsiyon faktörü AP-2α, hücre bölünmesi ve artık ihtiyaç duyulmayan hücrelerin kendi kendini yok etmesi gibi birçok hücresel süreçte yer alan genleri düzenler (apoptoz). Bu protein, doğumdan önce, özellikle de yüz ve boynun yapılarını oluşturan dal kemerlerinin gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Branchio-okulo-yüz sendromuna neden olan çoğu TFAP2A gen mutasyonu, transkripsiyon faktörü AP-2α proteinindeki tek protein yapı bloklarını (amino asitleri) değiştirir. Bu değişiklikler, proteinin DNA’ya bağlanmasına izin veren bir bölgesinde meydana gelme eğilimindedir. Bu fonksiyon olmadan, transkripsiyon faktörü AP-2α, gelişim sırasında gözlerin, kulakların ve yüzün gelişimini bozan ve branş-okülo-yüz sendromunun özelliklerine neden olan genlerin aktivitesini kontrol edemez.

Belirti ve Semptomlar

Branchiooculofacial sendromu (BOFS) aşağıdakilerle karakterize edilir: zar zor algılanabilen ince deri veya saç yamalarından eritemli “hemanjiyomatöz” lezyonlara ve büyük ağrılı erozyonlara kadar değişen branşiyal (servikal veya infra veya supra auriküler) cilt defektleri; mikroftalmi, anoftalmi, koloboma ve nazolakrimal kanal darlığı / atreziyi içerebilen oküler anomaliler; ve oküler hipertelorizm veya telecanthus, geniş burun ucu, yükselmiş palpebral fissürler, yarık dudak veya yarık damak (yalancı dudak), çukurlar ve daha düşük yüz zayıflığı (asimetrik ağlayan yüz veya kısmi 7. kranial sinir zayıflığı). Kötü şekillenmiş ve belirgin pinna ve iç kulakta ve / veya petroz kemik anomalilerinde işitme kaybı yaygındır.

BOR ( branchio-oto-renal),  BOFS ile karıştırılmamalıdır. Branchio-okulo-fasiyal sendromun özellikleri o kadar belirgindir ki, değerlendirme uzman bir dismorfolog (tıbbi genetikçi) tarafından yapıldığında, diğer sendromlarla karıştırılması çok düşük bir olasılıktır.

Genetik Görülme Sıklığı

Prevalans bilinmese de, Branchio-okulo-fasiyal sendromu nadir görülen bir durumdur. BOFS, görünüşte erkekleri ve kadınları eşit sayıda etkileyen çok nadir görülen bir hastalıktır.

Kalıtım Paterni / Deseni

Branchio-okulo-fasiyal sendrom, otozomal dominant paternde kalıtılır, bu da her hücrede değiştirilmiş genin bir kopyasının bozukluğa neden olması için yeterli olduğu anlamına gelir. Bozukluk, otozomal dominant bir kalıtımla geçer ve tıbbi makalelerde bildirilmemiş olsa bile birçok ebeveyn / çocuk ailesi bilinmektedir.

Tek patojenik gen, TFAP2A’dır. Vakaların yaklaşık yarısında, etkilenen bir kişi etkilenen bir ebeveynin mutasyonunu devralır. Kalan vakalar, ebeveynleri TFAP2A geninde mutasyonu olmayan insanlarda görülür. Bu durumlarda, mutasyon muhtemelen bir ebeveynde üreme hücrelerinin (yumurta ve sperm) oluşumu sırasında veya etkilenen bireyin erken fetal gelişiminde rastgele bir olay olarak ortaya çıkar.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavi

Tedavi

BOFS’li kişilerin bakımı ve yönetimi spesifik belirti ve semptomları hedef alır ve kraniyofasiyal bozukluklarda uzman olan çok uzmanlık gerektiren bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir. Bir tıbbi genetik uzmanı, genellikle moleküler testlerle doğrulanan klinik teşhisi koyar. Yüz deformasyonlarını ve tıkalı burun kanallarını onarmak için rekonstrüktif cerrahi gereklidir. Şaşılık (“çapraz gözler”) ameliyatla düzeltilebilir.

Ek olarak, BOFS’li insanların tedavileri; bir göz doktoru, kulak burun boğaz uzmanı, diş hekimi ve konuşma terapisti bulunan bir ekipce yönetilmelidir. Son olarak, Kişinin sorunlarına bağlı olarak, nöropsikolojik veya gelişimsel değerlendirme ve zihinsel sağlık desteğine ihtiyaç duyulabilir.

Üreme sağlığı için hastalar ve aileleri için genetik danışmanlık da önerilir.

Hastalığın Diğer İsimleri

* BOFS

* karakteristik fasiyes, büyüme geriliği, imperforat nazolakrimal kanal ve erken yaşlanma ile branşiyal yarıklar

* hemanjiyomatöz brankiyal yarıklar-dudak psödokleft sendromu

* dudak taklidi

Kaynaklar:

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/branchio-oculo-facial-syndrome

https://rarediseases.org/rare-diseases/branchio-oculo-facial-syndrome/