Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

HİPOKONDROJENEZ, AKONDROGENEZİS TİP 2)

Genel Bilgi

Hipokondrojenez, nadir görülen ciddi bir kemik büyümesi bozukluğudur. Bu durum küçük bir vücut, kısa uzuvlar ve omurgada ve pelviste anormal kemik oluşumu (ossifikasyon) ile karakterizedir.

Akondrogenezis terimi ilk kez 1952 yılında Marco Fraccaro adlı bir İtalyan patolog tarafından kullanılmıştır. Akondrogenez terimi Yunanca’dan türetilmiş olup, “kıkırdak üretmemek” anlamına gelir.

Etkilenen bebeklerde kısa kollar ve bacaklar, kısa kaburgaları olan küçük bir göğüs ve az gelişmiş akciğerler vardır. Kafatasındaki kemikler normal olarak gelişir, ancak omurganın (omur) ve pelvisin kemikleri düzgün şekilde sertleşmez (ossifiye olmaz). Yüz düz aralıklı ve oval şekilli, geniş aralıklı gözlerle (Görsel 3), küçük bir çene (Görsel 1) ve bazı durumlarda ağız çatısında yarık damak (Görsel 2) adı verilen bir açıklık gibi görünür. Hipokondrojenezi olan bireylerin karnında genişlemişler ve doğumdan önce vücutta fazla sıvı biriken hidrops fetalis denilen bir duruma sahip olabilirler.

Bazen Langer-Saldino tipi olarak adlandırılan akonddrogenezi tip 2 olan bebekler kısa kol ve bacaklara, kısa kaburgalı dar bir göğse ve az gelişmiş akciğerlere sahiptir. Bu durum ayrıca omurga ve pelviste ossifikasyon eksikliği ile de ilişkilidir. Belirgin yüz özellikleri arasında belirgin bir alın, küçük bir çene ve bazı durumlarda ağzın çatısında bir açıklık (yarık damak) bulunur. Karın genişlemekte ve etkilenen bebeklerde genellikle doğumdan önce vücutta fazla sıvı biriken hidrops fetalis denilen bir durum vardır.

Bu ciddi sağlık sorunlarının bir sonucu olarak, etkilenen bazı fetüsler vade geçemez. Hipokondrojenez ile doğan bebekler genellikle doğumda veya kısa bir süre sonra solunum yetmezliğinden ölür. Yenidoğan dönemini yaşayan bebekler genellikle kemik gelişimini benzer şekilde etkileyen daha hafif bir hastalık olan spondiloepifizeal displazi konjenita olarak sınıflandırılır.

Görsel 1, kaynak: https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?tid=8bbf61b4ad7ca2ef

Görsel 2, kaynak: https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/cleftlip.html

Görsel 3, kaynak: https://elementsofmorphology.nih.gov/index.cgi?tid=71d9f1be67c7f8b6

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

  Hipokondrojenez, COL2A1 genindeki mutasyonların neden olduğu bir dizi hastalıkta en ağır koşullardan biridir. Bu gen, tip II kollajeni oluşturan bir proteini yapmak için talimatlar sağlar. Bu tür kollajen, en çok göz küresini (vitreus) (Görsel 4) dolduran berrak jelde ve kıkırdakta bulunur. Kıkırdak erken gelişim sırasında iskeletin çoğunu oluşturan sert ve esnek bir dokudur. Kıkırdakların çoğu, kemik uçlarını örtmeye ve korumaya devam eden ve burun ve dış kulaklarda bulunan kıkırdak dışında, daha sonra kemiğe dönüştürülür. Tip II kollajen, vücudun destekleyici çerçevesini oluşturan kemiklerin ve diğer bağ dokularının normal gelişimi için gereklidir. COL2A1 genindeki mutasyonlar, kemiklerin ve diğer bağ dokularının doğru şekilde gelişmesini önleyen tip II kollajen moleküllerinin birleştirilmesine müdahale eder. 

Görsel 4, kaynak: https://visualsonline.cancer.gov/details.cfm?imageid=7161

Göz anatomisi, göz kapağı, göz bebeği, sklera (göz akı), iris, kornea, mercek, siliyer

cisim, retina, koroid, berrak jel ve optik sinir dahil olmak üzere gözün içini gösterir.

Belirti ve Semptomlar

Hipokondrojenez, nadir görülen ciddi bir kemik büyümesi bozukluğudur. Bu durum küçük bir vücut, kısa uzuvlar ve omurgada ve pelviste anormal kemik oluşumu (ossifikasyon) ile karakterizedir.

Akondrogenezis’te, kısa ekstremiteler ve dar bir göğüs tüm türler için ortak belirtilerdir. Diğer semptomlar türüne göre değişir ve tam türünü ayırt etmek için genetik tanı gerekebilir.

Tip 2 Belirtileri :

  • Kısa kaburga
  • Kötü gelişmiş akciğerler
  • Yarık dudak (tavşan dudak)
  • Küçük çene yapısı
  • Büyük alın ve göbek

Genetik Görülme Sıklığı

Hipokondrojenez ve achondrogenez, tip 2 (benzer iskelet bozukluğu) birlikte 40.000 ila 60.000 yenidoğanda 1’i etkiler.

Kalıtım Paterni / Deseni

 Hipokondrojenez, otozomal dominant bir hastalık olarak kabul edilir, çünkü her hücrede değiştirilen genin bir kopyası, duruma neden olmak için yeterlidir. COL2A1 genindeki yeni mutasyonlardan kaynaklanır ve ailelerinde hastalık öyküsü olmayan kişilerde görülür. Etkilenen bireyler çocuk sahibi olacak kadar uzun yaşayamadıkları için bu durum bir sonraki kuşağa aktarılmaz.

Akonddrogenez tip 2 otozomal dominant bir hastalık olarak kabul edilir, çünkü her hücrede değiştirilen genin bir kopyası duruma neden olmak için yeterlidir. Neredeyse her zaman COL2A1 genindeki yeni mutasyonlardan kaynaklanır ve tipik olarak ailelerinde hastalık öyküsü olmayan insanlarda görülür.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

 Fiziksel muayene, röntgen (radyografik) bulgular ve doku örneklerinin incelenmesi (histoloji) ile hastalık teşhis edilebilir. Teşhisi doğrulamak için biyokimyasal testler ve moleküler genetik testler de kullanılabilir. 

Gebeliğin 14-15 haftasından sonra ultrasonla prenatal tanısı mümkündür. Spesifik gen mutasyonları bir aile üyesinde tanımlandıysa koryonik villüs örneklemesi (gebeliğin 10-12.haftası) veya amniyosentez (gebeliğin 15-18.haftası) ile doğum öncesi de tanı mümkündür.

Tedavi : 

Hastalık için hiçbir tedavi yoktur. Uygulanacak tedaviler sadece destekleyicidir. Hastalık ailenizde mevcutsa ve bir bebek düşünülüyorsa, bozukluğun önlenmesi için tek seçenek bir genetik danışmanlığa başvurup gerekli testlerin yaptırılmasıdır. Anormal genden etkilenen ebeveynden hastalığın bebeğe geçme riski her gebelik için %50’dir.

Hastalığın Diğer İsimleri

  • achondrogenesis type II/hypochondrogenesis
  • Akondrogenezis Tip 2/ hipokondrogenezis

Kaynaklar