Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

KÜME BAŞ AĞRILARI

Özet

Küme baş ağrıları, genellikle birkaç hafta boyunca günün aynı saatinde “kümeler” de meydana gelme biçimleri nedeniyle kayda değer bir baş ağrısı biçimidir. Baş ağrısına otonom semptomlar eşlik eder ve bazı insanlar huzursuzluk ve endişe yaşar.

Bir küme baş ağrısı, başın bir tarafında, genellikle bir gözün arkasında veya çevresinde şiddetli ağrı ile başlar. Bazı insanlarda, migren benzeri “aura” dan önce gelebilir. Ağrı genellikle sonraki 5 ila 10 dakika boyunca zirve yapar ve sonra gitmeden önce üç saat boyunca bu yoğunlukta devam eder. Tipik saldırılar günde sekiz kereye kadar çarpabilir ve nispeten kısa ömürlüdür. Ortalama olarak, bir küme süresi 6 ila 12 hafta sürer. Otonomik semptomlar şunları içerebilir: konjonktival enjeksiyon (kanlı gözler), gözün altında veya çevresinde şişlik, gözlerin aşırı yırtılması, göz kapağının sarkması, burun akıntısı ve / veya burun tıkanıklığı, alın ve yüz terlemesi. Bu semptomlar genellikle sadece ağrı sırasında ortaya çıkar ve baş ağrısı ile aynı tarafta bulunur.

Küme baş ağrıları, her yaşta başlasalar da genellikle 20 ile 50 yaş arasında başlar. Erkekler kadınlardan daha sık etkilenir. Tedavi, semptomları başladıktan sonra durdurmayı amaçlayan akut tedaviye ve kümelenme döneminde tekrarlayan atakların önlenmesine yönelik önleyici tedavidir

Belirtiler

Küme baş ağrısı çeken insanlar, ağrıyı delici ve dayanılmaz olarak tanımlarlar. Baş ağrıları “kümeler” de genellikle birkaç saat boyunca günün ve gecenin aynı saatinde meydana gelir. Belirtiler genellikle başın bir tarafında, sıklıkla gözün arkasında veya çevresinde görülür. Başın etkilenen tarafındaki burun ve göz de kırmızı, şiş ve akıntılı olabilir. Bazı insanlar da bulantı; huzursuzluk; kan basıncı ve kalp atış hızı değişiklikleri; endişe veya ışığa, sese ve kokuya duyarlılık gibi semptomlara neden olabilir. Etkilenen bireylerin çoğu, günde bir ila üç küme baş ağrısına ve yılda iki küme periyoduna sahiptir ve bunlardan semptomlardan kurtulma süresi farklıdır.

Küçük bir grup insan, kısa bir süre (2 hafta veya daha az) remisyona maruz kalarak yıllarca sürebilen küme baş ağrıları nöbetleri ile karakterize kronik bir form geliştirir.

Çoğu hastalık için semptomlar kişiden kişiye değişecektir. Aynı hastalığı olan insanlar listelenen tüm belirtilere sahip olmayabilir. Bu bilgi İnsan Fenotip Ontolojisi (HPO) olarak adlandırılan bir veri tabanından gelir. HPO, tıbbi kaynaklarda açıklanan belirtiler hakkında bilgi toplar. HPO düzenli olarak güncellenmektedir. Bir semptom hakkında daha ayrıntılı bilgilere erişmek için HPO ID’yi kullanın.

Tedavi

Tedavi küme baş ağrılarını iyileştirmez. Tedavinin amacı semptomları hafifletmektir. Spontan düzelme oluşabilir veya baş ağrısını önlemek için tedavi gerekebilir.

Küme baş ağrısını azaltmak ve gelecekteki atakları bastırmak için ilaçlar mevcut. Bir tablet, burun spreyi veya enjeksiyon olarak tatbik edilen oksijen inhalasyonu ve triptan ilaçları (migreni tedavi etmek için kullanılanlar gibi) ile akut küme baş ağrısı hızlı bir rahatlama sağlayabilir. Burun ve burun deliklerini saran lidokain burun spreyi de etkili olabilir. Prednizon ve deksametazon gibi ergotamin ve kortikosteroidler küme döngüsünü kırmak için reçete edilebilir ve daha sonra baş ağrıları sona erdiğinde azaltılabilir. Verapamil, atakların sıklığını ve ağrı seviyesini azaltmak için önleyici olarak kullanılabilir. Lityum, valproik asit ve topiramat bazen önleyici olarak da kullanılır.

İlaçlar hakkında daha ayrıntılı bilgi, Medscape Reference’in küme başağrısı hakkındaki makalesinin tedavi ve yönetim bölümlerinde bulabilirsiniz.

Bir Uzman Bulun

Tıbbi yardıma ihtiyacınız olursa, bu hastalık da deneyimi olan doktorları veya diğer sağlık profesyonellerini arayabilirsiniz. Bu uzmanları savunma kuruluşları, klinik deneyler veya tıbbi dergilerde yayınlanan makaleler aracılığıyla bulabilirsiniz. Ayrıca bölgenizdeki bir üniversite veya üçüncül tıp merkezi ile iletişim kurmak isteyebilirsiniz, çünkü bu merkezler daha karmaşık vakalar görmeye, en son teknoloji ve tedavilere sahiptir.

Bölgenizde bir uzman bulamıyorsanız, ulusal veya uluslararası uzmanlarla iletişim kurmayı deneyin. Sizi, bildiği birisine konferanslar veya araştırma çalışmaları yoluyla yönlendirebilirler. Bazı uzmanlar, sizinle ilgilenmek için seyahat edemiyorsanız, telefonla veya e-posta yoluyla sizinle veya yerel doktorlarınızla görüşmek isteyebilir.

Sağlık Kaynakları

Genetik konusunda uzmanlaşmış bir tıp uzmanı bulmak için, doktorunuza sevk isteyebilir veya kendiniz için arama yapabilirsiniz. Çevrimiçi dizinler Amerikan Tıbbi Genetik Koleji ve Ulusal Genetik Danışmanlar Birliği tarafından sağlanmaktadır. Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, bir GARD Bilgi Uzmanı ile iletişime geçin. Ayrıca Genetik Danışma’dan Genetik danışmalar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaynak

  • https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10286/cluster-headache