Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

SCHİNDLER HASTALIĞI TİP I

Genel Bigi

Schindler hastalığı, öncelikle nörolojik sorunlara neden olan kalıtsal bir hastalıktır.

Üç tür Schindler hastalığı vardır. Aynı zamanda infantil tip olarak da adlandırılan Schindler hastalığı tip I en şiddetli şeklidir. Schindler hastalığı tipi olan bebekler doğumda sağlıklı görünürler, ancak 8 ila 15 aylıkken yeni beceriler geliştirmeyi bırakır ve edindikleri becerileri kaybetmeye başlarlar (gelişimsel regresyon). Hastalık ilerledikçe, etkilenen bireyler körlük ve nöbet geçirir ve sonunda çevreleriyle ilgili farkındalıklarını kaybeder ve tepkisiz hale gelirler. Hastalığın bu formu olan insanlar genellikle erken çocukluk döneminden sonra hayatta kalamazlar.

Kanzaki hastalığı olarak da adlandırılan Schindler hastalığı tip II, genellikle yetişkinlikte görülen düzensizliğin daha yumuşak bir şeklidir. Etkilenen bireyler, iç kulağın anormalliklerinden (duyu-duyucu işitme kaybı) kaynaklanan hafif bilişsel bozulma ve işitme kaybı gelişebilir. Beyni ve omuriliği kaslara ve duyusal hücrelere (periferik sinir sistemi) bağlayan sinirlerle ilgili sorunlar nedeniyle zayıflık ve duyu kaybı yaşayabilirler. Deride küçük, koyu kırmızı lekeler (anjiokeratomlar) oluşturan genişlemiş kan damarlarının kümeleri, hastalığın bu şeklinin karakteristiğidir.

Schindler hastalığı tip III, tip I ve II arasındaki ciddiyette orta düzeydedir. Etkilenen bireyler gelişimsel gecikme, nöbetler, zayıflamış ve genişlemiş bir kalp (kardiyomiyopati) ve genişlemiş karaciğer (hepatomegali) dahil olmak üzere bebeklik döneminde başlayan belirti ve semptomlar gösterebilir. Diğer durumlarda, bu bozukluk biçimine sahip kişiler, otizm spektrum bozukluklarının bazı özellikleri ile erken çocuklukta başlayan davranış sorunları sergilerler. Otizm spektrum bozuklukları, bozulmuş iletişim ve sosyalleşme becerileri ile karakterizedir.

Belirti ve Semptomalrı
Bu tablo, bu hastalığı olan kişilerin sahip olabileceği belirtileri listeler. Çoğu hastalık için semptomlar kişiden kişiye değişecektir. Aynı hastalığı olan insanlar listelenen tüm belirtilere sahip olmayabilir.

       TIBBİ TERİMLER DİGER İSİMLERİ
Anormal piramidal işareti    
Beyin sapı morfolojisinde anormallik     Beyin sapının anormal şekli

Beyin görme bozukluğu

 
  Gelişimsel regresyon  Gelişimsel kilometre taşlarının kaybı  
Genelleştirilmiş amyotrofi    Yaygın iskelet kası kaybı  

İnsanların% 80 – 99’u bu belirtilere sahipti.

Nedenleri

Chindler hastalığı tip 1 NAGA genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu gen, alfa-N-asetilgalaktozaminidaz enziminin yapılması için talimatlar verir. Bu enzim, lizozomlarda (hücreleri sindiren ve geri dönüştüren bölmelerdeki) lizozomlarda (glikoproteinler ve glikolipitler adı verilen komplekslerin (bazı proteinlere ve yağlara bağlı şeker molekülleri)) parçalanmasına yardımcı olmak için çalışır. Daha spesifik olarak, alfa-N-asetilgalaktozaminidaz, alfa-N-asetilgalaktozamin denilen bir molekülün bu komplekslerdeki şekerlerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Şekil 1: Hücre Lizozomlarıt

NAGA genindeki mutasyonlar, alfa-N-asetilgalaktozaminidaz enziminin, glikoproteinleri ve glikolipidleri parçalamadaki rolünü yerine getirme kabiliyetine müdahale etmektedir. Bu maddeler lizozomlarda birikir ve hücrelerin bozulmasına ve sonunda ölmesine neden olur. Sinir sistemindeki ve vücudun diğer doku ve organlarındaki hücre hasarı, Schindler hastalığı tip 1’in belirti ve semptomlarına yol açar.

Kalıtım Ve Görülme Sıklığı
Bu durum otozomal resesif bir kalıtsal kalıtımla ifade edilir, yani her bir hücredeki genin her iki kopyası da mutasyonlara sahiptir. Otozomal resesif hastalığı olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak bunlar genellikle durumun belirtileri ve semptomlarını göstermezler.
Bir özelliğin homozigotlarda tezahür ettiği otosomlardan (yani insan kromozomları 1-22) birinde kodlanan bir gen ile ilgili özellikler için gözlenen bir kalıtım şekli. Tıbbi genetik bağlamında, otozomal resesif bozukluklar homozigotlarda (mutant alelin iki kopyasıyla) veya bileşik heterozigotlarda (bir genin her bir kopyasında ayrı bir mutant aleli bulunur) ortaya çıkar. [HPO: küratörler]

Şekil 2: Ebeveynlerden çoçuklara kalıtım

Teşhis
Genetik veya nadir bir hastalık için tanı koymak genellikle zor olabilir. Sağlık uzmanları tipik olarak bir tanı koymak için bir kişinin tıbbi geçmişine, semptomlarına, fizik muayenesine ve laboratuvar test sonuçlarına bakar. Aşağıdaki kaynaklar bu durum için teşhis ve test ile ilgili bilgi sağlar. Teşhis konması hakkında sorularınız varsa, bir sağlık uzmanına başvurmalısınız. Test Kaynakları Genetik Test Kayıt Defteri (GTR) bu durum için genetik testler hakkında bilgi sağlar. GTR için hedef kitle, sağlık hizmeti sağlayıcıları ve araştırmacılardır. Genetik test hakkında özel soruları olan hastalar ve tüketiciler bir sağlık kuruluşu veya genetik uzmanı ile irtibata geçmelidir.

Aşğıdaki linkten daha ayrıntılı teşhis bilgilerine sahip olabilirsiniz .

Tedavi
Tıbbi yardım almanız gerekiyorsa, bu hastalığa sahip olan doktorları veya diğer sağlık profesyonellerini arayabilirsiniz. Bu uzmanları savunma kuruluşları, klinik deneyler veya tıbbi dergilerde yayınlanan makaleler aracılığıyla bulabilirsiniz. Ayrıca bölgenizdeki bir üniversite veya üçüncül tıp merkezi ile iletişim kurmak isteyebilirsiniz, çünkü bu merkezler daha karmaşık vakalar görmeye ve en son teknoloji ve tedavilere sahip olma eğilimindedir.

Referans

1)  https://www.omim.org/ 2)  https://rarediseases.info.nih.gov/diseases
3)  https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/Disease_Search.php
4)  https://ghr.nlm.nih.gov/condition
5) https://rarediseases.org/for-patients-and-families/information-resources/rare-disease-information/