Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

SUPERIOR OBLIQUE MYOKYMIA (SOM)

Superior Oblique Myokmia (SOM) Nedir?

   Superior oblique myokmia (SOM) hastalığı superior oblique kasındaki ( göz merceğinin hareketini kontrol eden altı extra-ocular kastan birisi) ani, ritmik ve monoküler kasılmalarla karakterize olur. Bunun sonucu olarak hastalar özellikle aşağı doğru baktıklarında oscillopsia (cisimler kayıyormuş gibi görme) ve diplopia (cisimleri çift görme) durumu yaşarlar. Bu durum genelde birkaç saniye sürer ve gün içinde defalarca tekrarlanır. Etkilenebilecek belli bir yaş grubu yoktur ancak kadınlarda sağ gözdeki SOM sol gözdekinden daha yaygındır.

Etiyolojisi

   SOM’un etiyolojisi idiopatiktir (oluşumunda bir neden gösterilemeyen). Sinir kökü bölgelerinde zayıflatılan troklea siniri bu rahatsızlığa neden oluyor olabilir. Baskı, sinir ve superior serebellar arteri arasındaki CSF eksikliğinden, bir kist veya bir beyin tümöründen kaynaklanıyor olabilir. Bu etiyolojileri göstermeyen hastalar da olmasında dolayı SOM tam olarak kraniyal sinir rahatsızlığı olarak görülmemektedir.

Belirtiler / Risk Faktörleri

   SOM genel olarak diğer sistemik rahatsızlıklarla bağlantılı değildir.  Buna rağmen SOM’un baş ve ocular travmalarına zemin hazrladığı bazı vakalar tarafından ortaya çıkmıştır. Yorgunluk, stres ve ruh hali değişimleri SOM’u tetikler ve birdenbire meydana gelir. Floresan ya da flaş ışıklar da SOM evreleri için tetikleyicidr.

Teşhis ve Tedavi

   Superior oblique kasında istemsiz ve devamlı kasılmalar olan hastalar için teşhis yöntemleri farklılık gösterebilir. Ama iki nedenden dolayı SOM için henüz kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Klinik çalışmaların yürütülmesi için yeterli sayıda hasta bulunmaması ve hastalığın öngörülemeyen nüksetme zamanlarından dolayı eldeki bazı terapilerin değerlendirilmesi ve uygulanması zordur. Topical beta blockers, carbamazepine, phenytoin, baclofen, gabapentin, clonazepam, mirtazapine, memantine ve ameliyat gibi çeşitli tedavi yöntemlerinde kaydedilen başarılı vakalar vardır.

Kaynaklar

  1. American Academy of Ophthalmology
https://eyewiki.aao.org/Superior_Oblique_Myokymia
https://www.aao.org/bcscsnippetdetail.aspx?id=4c357a18-225d-47d8-acfa-b9e88a901a01
  • NCBI
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698993/