Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

ROBİNOW SENDROMU

Genel bilgi

Robinow sendromu kemikleri etkilediği kadar vücudun diğer kısımlarını da etkileyen nadir bir rahatsızlıktır. Robinow sendromunun keşfedilmiş iki formu bulunmaktadır: otozomal resesif robinow sendrom ve  daha ılımlı otozomal dominant robinow sendrom. Farklılıkları kalıtım şekline, semptomlara ve şiddetine dayanır.

Otozomal resesif robinow sendrom kol ve bacaklardaki uzun kemiklerde kısalmalara ; kısa el ve ayak parmaklarına ; takoz şeklinde spinal kemiklerin öncülük ettiği kamburluğa; kaynaşmış veya eksik kaburga kemiklerine; kısa boya ve fark edilir yüz özelliklerine  sebep olur. Diğer özellikler az gelişmiş genital organlar, diş problemleri, böbrek veya kalp kusurları veya gecikmiş gelişmeyi içerebilir. Bu form ROR2 geninde meydana gelen mutasyonlardan kaynaklanır.

Otozomal dominant robinow sendrom daha ılımlı ancak benzer özelliklere neden olur. Nadir omurga ve kaburga anomaliler; kısa boy daha az yaygındır. Bu formun bir çeşidi ek olarak osteoskleroz ile karakterize edilmiştir. Otozomal dominant robinow sendromuna WNT5A veya DVL1 geninde meydana gelen mutasyonlar sebep olabilir.

Bazı vakalarda robinow sendromunun altında yatan neden bilinmemektedir.

Kalıtım

Otozomal resesif veya otozomal dominant olarak kalıtılabilir.

Otozomal resesif kalıtım, bir insanın etkilenmesi için her hücrede sorumlu genin iki kopyasının da mutasyona uğraması anlamına gelir.

Otozomal dominant kalıtım her hücrede sorumlu genin sadece bir kopyasının mutasyona uğramış olması bu koşulun özelliklerine sebebiyet vermesi için yeterli olduğu anlamına gelir. (1)

Frekans

200 kişiden az otozomal resesif robinow sendromu medikal literatüre tanımlanmıştır. koşulun bu formu içinde Türkiye, Pakistan, Brezilya ve Umman’ınn bulunduğu bir çok ülkeden ailede belirtilmiştir.

Otozomal dominant robinow sendromunun 50’den az ailede teşhisi konmuştur. Bu ailelerin 10 kadarı osteosklerotik forma sahiptir.

İlişkili olduğu genler

Otozomal resesif robinow sendromu ROR2 geni, otozomal dominant robinow sendromu FZD2,WNT5A,DVL1,DVL3 genleri ile ilişkilidir

Sebepler

Otozomal resesif robinow sendromu ROR2 genindeki mutasyonlardan sonuçlanır. Bu gen fonksiyonu tam olarak anlaşılamamasına rağmen doğum öncesi normal gelişim için gerekli kimyasal sinyalleşme yolaklarında yer alan bir protein yapmak için şifre sağlar. Özellikle ROR2 proteininin iskelet,kalp ve genital organların oluşumunda kritik rol oynadığı görünmektedir.

Otozomal dominant robinow sendromuna FZD2,WNT5A,DVL1,DVL3 genlerini içeren birçok gende meydana gelen mutasyonlar sebep olabilir.  Bu koşulun osteoskleratik formu DVL1 genindeki mutasyonlardan sonuçlanır. Otozomal dominant robinow sendromu ile ilişkili genlerden üretilen proteinlerin ROR2 proteini gibi aynı kimyasal yolakların bir parçası olduğu belirtilmiştir.

Bu karakteristik belirtilere ve semptomlara sahip bazı insanlarda, bilinen genlerin hiçbirinde mutasyon tanımlanmamıştır. Bu vakalarda, bu hastalığın sebebi bilinmemektedir. [2] 

Teşhis

Bu sendromun teşhisi genellikle, eklemli organ ve genital anomaliler ve karakteristik yüz özellikleri, kısa boy gibi fiziksel bulgulara dayanarak doğumdan kısa süre sonra yapılır.

ROR2 geninde meydana gelen mutasyonlar için moleküler genetik testler otozomal resesif robinow sendromu teşhisi için uygundur. WNT5A ve DVL1 geninde meydana gelen mutasyonlar için moleküler genetik testler otozomal dominant robinow sendromu teşhisi için uygundur.

Tedavi

Bu sendromun tedavisi direkt olarak her bir bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi alanında uzman bir ekibin koordineli çalışmasını gerektirebilir. [3]

Robinow Sendromunun Diğer İsimleri

  • Fetal yüz sendromu
  • Robinow-Silverman sendromu
  • Yüz ve genital anomamilerle akral disostoz
  • Mesomelia ile kostovertebral hücre bölünmesi kusurları
  • Mezomellik cücelik- küçük gential organ sendromu
  • Robnow cüceliği
  • Robinow-Silverman-Smith sendromu [3][4]

Kaynak

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/312/robinow-syndrome [1]

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/robinow-syndrome#resources  [2]      

https://rarediseases.org/rare-diseases/robinow-syndrome/ [3]

https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=EN&Expert=97360 [4]