Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

PİNTA

Genel Bilgi

Pinta, ; Küba ve Amerika’nın Güney kısımlarında nadir görülen, treponema carateum bakterisinin neden olduğu ve ciltte tuhaf renk değişiklikleriyle vasıflı olan bulaşıcı bir tropikal hastalıktır. Pinta, çeşitli cilt lezyonları ve renk değişikliği ile karakterize üç farklı aşamada ilerler. Diğer organ sistemleri etkilenmez. Yüz ve ekstremiteler gibi cildin açıkta kalan bölgeleri en sık etkilenir.

Pinta, bir treponemadan kaynaklanan bulaşıcı bir hastalık olan bir treponematosis olarak sınıflandırılır. Treponemas, spiral şekilli bakteri cinsidir (spiroketler) Treponemas, pinta, yaws ve sifiliz, frengi gibi birçok bulaşıcı hastalığa neden olmaktadır. Zührevi sifiliz cinsel temasla bulaşır; diğer hastalıklar ise yakın olmayan nonerereal temasla bulaşır.

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

Bu hastalığın farklı evreleri açıkça ayrılmaz ve tezahürlerin örtüşmesi sık görülür. Teşhis coğrafi bölgeye, klinik bulgulara, eksüdalardaki organizmaların gösterilmesine ve pozitif serolojiye dayanır. Penisilin tercih edilen antibiyotiktir. Antibiyotik tedavisinin ardından lezyonların hızla iyileştiği sifiliz ve sazların aksine, pinta lezyonlarının tamamen çözülmesi için 1 yıl gerekebilir. Birincil veya erken ikincil belirtilerden sonra, cilt pigmentasyonu normale döner. Ancak daha sonraki tezahürlerde, pigmentasyon kalıcı olarak değişmeden kalır.

Belirti ve Semptomlar

Pinta’nın semptomları ve ilerlemesi etkilenen bireyler arasında değişebilir. Pinta genellikle üç ayrı aşamada ilerler: ilk lezyonların erken evresi; yaygın (yayılmış) lezyonları olan bir ara evre; ve geç bir aşama. Kuluçka süresi yedi ila 21 gün arasında değişebilir. 

Çoğu durumda, ilk lezyonlar (primer) kolların ve bacakların açıkta kalan bölgelerinde en sık görülen küçük, kırmızımsı (eritemli) lekelerdir (papüller). Yüz, boyun, göğüs ve karın da etkilenebilir. Papüller genellikle kaşıntılıdır (kaşıntılı) ve büyük plaklar oluşturmak için bir araya gelerek yayılabilir. Bazı durumlarda, yakındaki lenf düğümleri iltihaplanabilir (lenfadenit).

İlk lezyonların gelişmesinden bir ay ila bir yıl sonra, etkilenen bireyler pintid denilen ikincil cilt döküntüleri geliştirebilir. Pintidler, normalde primer lezyonlarla aynı bölgeleri etkileyen küçük pullu, kırmızımsı lezyonlardır. Kuru ve kabuklu olabilirler (psoriatik pintitler).

Üç aydan bir yıla kadar her yerde, ikincil lezyonlar ve bazı durumlarda primer lezyonlar rengi yavaşça kırmızıdan kahverengiye veya kayrak mavisine değiştirebilir. Bu lezyonlar nihayetinde renklerini kaybedebilir (depigmentasyon) beyazlaşarak ciltte benekli bir görünüm bırakır. Pintidler 10 yıla kadar tekrarlayabilir.

Pintaların geç fazı, ilk lezyonların gelişmesinden yaklaşık iki ila beş yıl sonra ortaya çıkar ve beyaz veya renksiz (akromatik) lezyonlarla karakterize edilir. Bu evrede, etkilenen bireyler ayrıca ayak tabanları ve ellerin avuçlarında (hiperkeratoz) alışılmadık şekilde kuru, kalınlaşmış cilt de geliştirebilirler. Sonunda, etkilenen bireyler bazı bölgelerde kuru, kırışmış ince (atrofik) cilt geliştirebilir.

Genetik Görülme Sıklığı

Pinta erkekleri ve dişileri eşit sayıda etkiler. Vakaların çoğu, dünyanın endemik bölgelerinden gelen çocuklar veya gençlerdir. Meksika, Orta Amerika ve Kolombiya gibi güney kırsal bölgelerinde en yaygın olanıdır. Çeşitli Karayip Adaları’nda düşük insidans oranları ile ortaya çıkar. Son yıllarda, tıp literatüründe her yıl sadece birkaç yüz pinta vakası bildirilmiştir. Pinta, etkilenen bireyler endemik bölgeleri ziyaret etmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri’nde oluşmaz.

1950’lerde ve 60’larda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından penisilin ile yapılan toplu tedavi kampanyasının ardından pinta prevalansı büyük ölçüde azaldı. Pinta’nın mevcut insidansı bilinmemektedir.

Son zamanlarda toplam vaka sayısının 500.000 olduğu tahmin ediliyor. İletim, insandan insana cinsel olmayan temas yoluyla gerçekleşir. Çoğu vaka başlangıçta çocuklarda ve ergenlerde görülür.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Pinta, Treponema carateum olarak bilinen spiral şeklindeki bakterinin (spirochete) neden olduğu bulaşıcı bir tropikal hastalıktır.

Pinta teşhisi, ayrıntılı bir hasta öyküsü (örneğin, endemik alana son yolculuk), kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik semptomların tanımlanması ve çeşitli testlere dayanılarak şüphelenilir. Bu testler, etkilenen bireylerin cilt lezyonlarından alınan doku örneklerinin mikroskopik incelemesini (karanlık alan muayenesi) içerebilir. Diğer kan testleri (örneğin, VDRL ve Treponemal antikor emilim testi [FTA-ABS]) genellikle ikincil cilt lezyonları göründükten sonra pozitif hale gelir.

Tedavi

Pinta tedavisi, antimikrobiyal ilaçları içerir. Tercih edilen ilaç, benzatin penisilin G’dir. Bu antibiyotiğin tek bir büyük dozu genellikle cilt lezyonlarını iyileştirir ve organizmayı elimine eder. Birincil ve ikincil lezyonlar sıklıkla altı ila 12 ay içinde iyileşir; geç evre lezyonlarının çözülmesi daha fazla zaman alır. Penisiline alerjisi olan kişiler tetrasiklin veya eritromisin ile tedavi edilebilir.

İlaç tedavisi, aile bireylerinde ve etkilenen bireylerle sık temas halinde olan diğerlerinde hastalığın önlenmesi için de kullanılabilir.

Kaynaklar