Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

RAPADILINO SENDROMU

Diğer İsimler: Radyal ve patellar aplazi; Radyal ve patellar hipoplazisi; Alınmamış baş parmakları, çıkık eklemler, dar palpebral fissürlerle uzun yüz, uzun ince burun, kemerli damak

Kategoriler: Konjenital ve Genetik Hastalıklar; Kulak Burun Boğaz Hastalıkları; Ağız Hastalıkları; Kas İskelet Hastalıkları

Tanım

Rapadilino sendromu, vücudun birçok bölümünü içeren nadir görülen bir durumdur. Kemik gelişimi özellikle bu durumdan etkilenir ve bu da durumun karakteristik özelliklerinin çoğuna neden olur.

Etkilenen bireylerin çoğu, önkollarda ve radyal ışın malformasyonları olarak bilinen başparmaklarda kemiklerin az gelişmiş veya yokluğuna sahiptir. Diz kapağı (patella) da az gelişmiş olabilir veya bulunmayabilir. Diğer özellikler arasında ağzın çatısında bir açıklık (yarık damak) veya yüksek kemerli bir damakta; uzun, ince bir burun; ve çıkık eklemler vardır.

Rapadilino sendromu olan birçok bebek beslenme konusunda güçlük çeker , ishal ve kusma yaşar. Bozulmuş kemik gelişimi ve beslenme problemlerinin kombinasyonu, etkilenen bireylerde yavaş büyümeye ve kısa boylanmaya neden olur.

Rapadilino sendromu olan bazı kişiler, cafe au lait lekeleri olarak bilinen bir deri bulgusuna benzeyen, zararsız açık kahverengi cilt lekelerine sahiptir. Ek olarak, Rapadilino sendromu olan kişilerde, osteosarkom veya lenfoma adı verilen kana bağlı bir kanser türü olarak bilinen bir tür kemik kanseri geliştirme riski biraz artmıştır. RAPADILINO sendromu olan bireylerde, osteosarkom en sık çocukluk veya ergenlik döneminde gelişir ve lenfoma tipik olarak genç erişkinlikte gelişir.

Sahip olduğu isim bozukluğun karakteristik özelliklerinin kısaltmasıdır: radyal ışın malformasyonları için RA, patella ve damak anormallikleri için PA, ishal ve çıkık eklemler için DI, ekstremite anormallikleri ve küçük boyut için LI ve ince burun ve normal zeka için NO. .

Rapadilino sendromunun çeşitli belirtileri ve semptomları, Baller-Gerold sendromu ve Rothmund-Thomson sendromu gibi diğer hastalıkların özellikleri ile örtüşmektedir. Bu sendromlar ayrıca radyal ışın kusurları, iskelet anormallikleri ve yavaş büyüme ile de karakterize edilir. Bu koşulların tümü aynı gendeki mutasyonlardan kaynaklanabilir. Bu benzerliklere dayanarak, araştırmacılar Baller-Gerold sendromu, Rothmund-Thomson sendromu ve Rapadilino sendromunun ayrı bozukluklar mı yoksa örtüşen belirti ve semptomları olan tek bir sendromun parçası mı olduğunu araştırıyorlar.

Sıklık

Rapadilino sendromu nadir görülen bir durum olmasına rağmen dünya çapında prevalansı (yaygınlık) bilinmemektedir. Bu durum ilk olarak, diğer bölgelerde bulunmasına rağmen, 75.000 kişide tahmini 1’i etkilediği Finlandiya’da tespit edildi.

Klinik açıklama

Büyüme gecikmesi hem doğum öncesi hem doğum sonrasıdır. Beslenme problemleri ve bilinen bir nedeni olmayan ishalden dolayı ciddileşir.

Nedenleri

RECQL4 genindeki mutasyonlar Rapadilino sendromuna neden olur. Bu gen, RecQ helikaz denilen bir protein ailesinin bir üyesini yapmak için talimatlar sağlar. Helikazlar, DNA’ya bağlanan ve geçici olarak DNA molekülünün iki spiral şeridini (çift sarmal) çözen enzimlerdir. Bu çözülme, DNA’nın hücre bölünmesine hazırlanırken kopyalanması (çoğaltılması) ve hasarlı DNA’nın onarılması için gereklidir. RECQL4 proteini, vücut hücrelerinde genetik bilginin dengelenmesine yardımcı olur ve DNA’nın kopyalanmasında ve onarılmasında rol oynar.

Rapadilino sendromunda yer alan en yaygın RECQL4 gen mutasyonu, RECQL4 proteininin yanlış biraraya getirilmesine neden olur. Bu genetik değişim, ekzon 7 olarak adlandırılan bir bölge eksik olan ve bir helikaz gibi davranamayan bir proteinin üretilmesine neden olur. Helikaz fonksiyonunun kaybı, normal DNA replikasyonunu ve onarımını önleyebilir ve zaman içinde bir kişinin genetik bilgisinde yaygın hasara neden olabilir. Bu değişiklikler, DNA hatalarının birikmesine ve hücre ölümüne neden olabilir, ancak RECQL4 gen mutasyonlarının Rapadilino sendromunun spesifik özelliklerine neden olduğu kesin değildir.

Kalıtım şekli

Bu durum otozomal resesif bir kalıtsal kalıtımla ifade edilir, yani her bir hücredeki genin her iki kopyası da mutasyonlara sahiptir. Otozomal resesif hastalığı olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak genellikle durumun belirtileri ve semptomlarını göstermezler.

Belirtiler

Çoğu hastalık için semptomlar kişiden kişiye değişecektir. Aynı hastalığı olan insanlar listelenen tüm belirtilere sahip olmayabilir. Bu bilgi İnsan Fenotip Ontolojisi (HPO) olarak adlandırılan bir veri tabanından gelir. HPO, tıbbi kaynaklarda açıklanan belirtiler hakkında bilgi toplar. HPO düzenli olarak güncellenmektedir.

  • Başparmak yok
  • Yok/küçük diz kapağı
  • Göz kapakları arasında dar açıklık

Teşhis

Genetik veya nadir bir hastalık için tanı koymak genellikle zor olabilir. Sağlık uzmanları tipik olarak bir tanı koymak için bir kişinin tıbbi geçmişine, semptomlarına, fizik muayenesine ve laboratuvar test sonuçlarına bakar. Aşağıdaki kaynaklar bu durum için teşhis ve test ile ilgili bilgi sağlar. Teşhis konması hakkında sorularınız varsa, bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Test Kaynakları

Genetik Test Kayıt Defteri (GTR), bu durum için genetik testler hakkında bilgi sağlar. GTR için hedef kitle, sağlık hizmeti sağlayıcıları ve araştırmacılardır. Genetik test hakkında özel soruları olan hastalar ve tüketiciler bir sağlık kuruluşu veya genetik uzmanı ile irtibata geçmelidir.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı tanılar arasında Rapadilino sendromu ile önemli örtüşmeler gösteren Rothmund-Thomson sendromu (RTS) ve Baller-Gerold sendromu bulunmaktadır. RECQL4 geninin mutasyonları da bu sendromlar için tarif edilmiştir. RTS’nin önemli bir belirtisi olan poikiloderma’nın varlığı, bu sendromu Rapadilino ‘dan ayırır. Rapadilino sendromunda sabit olan radial hipoplazi veya aplaziler RTS’de nadirdir. Aynı şekilde, Baller-Gerold sendromunda kraniyosinozis varlığı, onu Rapadilino sendromundan ayırmaktadır. Üç sendrom, malign patolojilerin gelişmesi riskini belirler, ancak bu RTS (özellikle osteosarkom ve kutanöz kanserler) için daha büyüktür. Klinik farklılıklar fenotip-genotip korelasyonu, özellikle de Rapadilino sendromunda helikazların korunması ile açıklanabilir.

Yönetim ve Tedavi

Gerekirse ortopedik ve beslenme yönetimi önerilmekte ve osteosarcom’u düşündüren işaretler durumunda uygun araştırma önerilmektedir.

Bir Uzman Bulun

Tıbbi yardıma ihtiyacınız olursa, bu hastalık da deneyimi olan doktorları veya diğer sağlık profesyonellerini arayabilirsiniz. Bu uzmanları savunma kuruluşları, klinik deneyler veya tıbbi dergilerde yayınlanan makaleler aracılığıyla bulabilirsiniz. Ayrıca bölgenizdeki bir üniversite veya üçüncül tıp merkezi ile iletişim kurmak isteyebilirsiniz, çünkü bu merkezler daha karmaşık vakalar görmeye, en son teknoloji ve tedavilere sahiptir.

Bölgenizde bir uzman bulamıyorsanız, ulusal veya uluslararası uzmanlarla iletişim kurmayı deneyin. Sizi, bildiği birisine konferanslar veya araştırma çalışmaları yoluyla yönlendirebilirler. Bazı uzmanlar, sizinle ilgilenmek için seyahat edemiyorsanız, telefonla veya e-posta yoluyla sizinle veya yerel doktorlarınızla görüşmek isteyebilir.

Kaynaklar