Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

AKSONAL NÖROPATİ TİP 2 İLE SPİNOSEREBELLAR ATAKSİ

Özet

Spinocerebellar ataksi tip 2 (SCA2), hareket ile ilgili aşamalı olarak ilerleyen problemlerle karakterize bir durumdur. Bu durumu olan insanlar başlangıçta koordinasyon ve denge (ataksi) ile ilgili sorunlar yaşarlar. SCA2’nin diğer erken belirti ve semptomları, konuşma ve yutma güçlüğü, sertlik, titreme ve göz hareketini kontrol eden kaslardaki zayıflığı (oftalmopleji) içerir. Göz kası zayıflığı hızlı göz hareketleri yapma yeteneğinin azalmasına neden olur (sakkadik yavaşlama).

Zamanla, SCA2’li bireyler uzuvlarda (periferik nöropati), kas kaybı (atrofi), kontrolsüz kas gerilmesinde (distoni) ve istem dışı sarsıntı hareketlerinde (kor) duyu ve zayıflık gelişebilir. SCA2’li bireyler kısa süreli hafıza, planlama ve problem çözme ile ilgili problemlere sahip olabilir veya entelektüel işlevde (demans) genel bir düşüş yaşayabilirler.

Hastalığın belirti ve semptomları tipik olarak yetişkinlik çağında başlar, ancak çocukluktan geç yetişkinliğe kadar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. SCA2’li insanlar genellikle semptomların ortaya çıkmasından sonraki 10 ila 20 yıl hayatta kalırlar.

Hastalığın Nedeni

ATXN2 genindeki mutasyonlar SCA2’ye neden olur. ATXN2 geni, ataksin-2 adlı bir proteini yapmak için talimatlar sağlar. Bu protein vücutta bulunur, ancak işlevi bilinmemektedir. Ataksin-2, hücrelerin içindeki sıvıda (sitoplazma) bulunur, burada endoplazmik retikulum adı verilen bir hücre yapısıyla etkileşime girdiği görülür. Endoplazmik retikulum, protein üretimi, işlenmesi ve taşınmasında rol oynar. Araştırmacılar ataxin-2’nin, DNA’nın kimyasal bir kuzeni olan RNA’nın işlenmesinde rol oynayabileceğine inanıyor. Ataksin-2’nin, RNA’dan proteinlerin üretiminde de rol oynadığı düşünülmektedir (DNA’nın genetik bilgisinin çevirisi).

SCA2’ye neden olan ATXN2 gen mutasyonları, bir CAG trinükleotit tekrarı olarak bilinen bir DNA segmentini içerir. Bu segment, arka arkaya birçok kez görünen bir dizi üç DNA yapı bloğundan (sitozin, adenin ve guanin) oluşur. Normal olarak, CAG segmenti gen içinde yaklaşık 22 kez tekrarlanır, ancak herhangi bir sağlık sorununa neden olmadan 31’e kadar tekrar edilebilir. ATXN2 geninde 32 veya daha fazla CAG tekrarı olan kişiler SCA2 geliştirir. 32 veya 33 tekrarı olan kişiler ilk yetişkinlik döneminde SCA2’nin belirti ve semptomlarını yaşamaya meyilliyken, 45’den fazla tekrarı olan kişilerin genellikle gençleri tarafından belirti ve semptomları vardır.

Anormal derecede uzun olan CAG segmentinin ataksin-2 proteinin fonksiyonunu nasıl etkilediği açık değildir. Anormal protein görünüşte hücre ölümüne yol açar, çünkü SCA2’li insanlar beynin farklı bölgelerinde beyin hücrelerinin kaybını gösterirler. Zamanla, beyin hücrelerinin kaybı, SCA2’nin karakteristik hareket problemlerine neden olur.

Genetik Nedenler

Bu durum otozomal dominant paternde kalıtsaldır, bu da her hücrede değiştirilmiş genin bir kopyasının bozukluğa neden olması için yeterli olduğu anlamına gelir. Etkilenen bir kişi genellikle değiştirilmiş geni, etkilenen bir ebeveynden alır. Ancak, SCA2’li bazı kişilerin, bozukluğu olan bir ebeveyni yoktur. ATXN2 geninde CAG tekrarında artış olan ancak tekrarlayan SCA2 olmayan bireyler, bozukluğu geliştirecek çocuk sahibi olma riski altındadır.

Değiştirilmiş ATXN2 geni, bir nesilden diğerine geçerken, CAG trinükleotit tekrarının uzunluğu sıklıkla artar. Daha fazla sayıda tekrar, genellikle daha erken belirti ve semptomların başlangıcı ile ilişkilidir. Bu olguya beklenti denir. Beklenti, ATXN2 geni, bir kişinin babasından (baba mirası), bir kişinin annesinden miras aldığından (maternal miras) miras kaldığında daha belirgin olma eğilimindedir.

Görülme Sıklığı

SCA2 prevalansı(yaygınlığı) bilinmemektedir. Bu durumun en sık görülen spinocerebellar ataksi tiplerinden biri olduğu tahmin edilmektedir; bununla birlikte, tüm spinocerebellar ataksi tipleri nispeten nadirdir. SCA2, Küba’da, özellikle 100.000 kişiden yaklaşık 40’ının etkilendiği Holguín eyaletinde daha yaygındır.

Görsel Kaynakça

https://www.gidahatti.com/insan-beyni-olum-sonrasinda-ne-kadar-sure-calismaya-devam-ediyor-127964/

Yazılı Kaynakça

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/spinocerebellar-ataxia-type-2#synonyms