Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

KALITSAL ÇOKLU İYİ HUYLU KEMİK TÜMÖRÜ HASTALIĞI

HEREDITARY MULTIPLE OSTEOCHONDROMAS / HMO

Genel Bilgi
Kalıtsal multipl osteochondromas (HMO) , insanların osteochondromas adı verilen multipl benign (kanserli olmayan) kemik tümörleri geliştirdiği bir durumdur. Osteokondromların ve bulundukları kemiklerin sayısı etkilenen bireyler arasında büyük ölçüde değişiklik gösterir. Osteokondrom doğumda mevcut değildir, ancak etkilenen kişilerin yaklaşık yüzde 96’sı 12 yaşına geldiğinde çoklu osteokondrom geliştirir. Osteokondromlar tipik olarak uzun kemiklerin sonunda oluşur. ve kalça ve omuz bıçağı gibi yassı kemiklerde. (Görsel 1)

Görsel 1, Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/art/large/parts-of-a-normal-bone.jpeg

Normal bir Kemiğin Parçaları

Çoklu osteokondromlar kemik büyümesini bozabilir ve kolların, ellerin ve bacakların büyümesine neden olarak kısa boylanmaya neden olabilir. Genellikle kemik büyümesiyle ilgili bu problemler sağ ve sol ekstremiteyi eşit şekilde etkilemez, eşit olmayan ekstremite uzunlukları (ekstremite uzunluğu tutarsızlığı) ile sonuçlanır. Önkol veya ayak bileğinin eğilmesi ve osteokondromların neden olduğu kalça eklemlerinin (kalça displazisi) anormal gelişimi yürüme zorluğuna ve genel rahatsızlığa neden olabilir. Çoklu osteokondromlar ayrıca ağrı, sınırlı eklem hareket aralığı ve sinirler, kan damarları, omurilik ve osteokondromları çevreleyen dokular üzerinde baskı ile de belirti gösterebilir.

Osteokondromlar tipik olarak benigndir; Bununla birlikte, bazı durumlarda bu tümörler malign hale gelir (kanserli). Araştırmacılar, kalıtsal multipl osteokondromu olan kişilerin 200 yaşamda 1 ila 20’de 1 oranında kanserli osteokondrom (sarkomlar) gelişme riski olduğunu tahmin etmektedir .

Kalıtsal çoklu osteokondromlar eskiden kalıtsal çoklu exostoses olarak biliniyordu. Exostoses küçükse, hasta üzerinde etkisi çok az olabilir veya çok az olabilir, ancak daha ciddi vakalarda, büyüme önkol, diz, ayak bilekleri, omurga ve / veya pelvis deformitelerine neden olabilir. Buna karşılık, bu deformasyonlar, harekete veya dolaşıma müdahale eden ve ciddi ağrıya neden olabilen sinirlere, tendonlara ve kan damarlarına dayayabilir. Yürüme zorluğu ve genel rahatsızlık da yaygındır. Bu komplikasyonlara ek olarak, etkilenen bazı bireylerin kısaltılmış ve / veya eğilmiş bacaklarından hafif kısa boyları, uyuşukluk ve / veya felçten kaynaklanan omurilik sıkışması veya pelvik bölgede ise idrar tıkanması vardır.

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

HMO, EXT1 ve EXT2 genlerindeki HARICI1 ve HARICI2 mutasyonların neden olduğu kalıtsal osteokondromlardır. HARICI 1 geni ve HARICI2 gen, sırasıyla, exostosin-1 ve exostosin-2 proteinlerinin üretilmesine yönelik talimatlar sağlar. İki ekzostosin proteini birbirine bağlanır ve Golgi aygıtı olarak adlandırılan bir hücre yapısında bulunan bir kompleks oluşturur, yeni üretilen enzimleri ve diğer proteinleri değiştirir. Golgi aparatında, exostosin-1 ve exostosin-2 kompleksi, heparan sülfat adı verilen bir proteini modifiye eder, böylece hücre tarafından kullanılabilir.

Exostosin-1 veya exostosin-2’de bir mutasyon olduğunda, heparan sülfat doğru işlenemez ve işlevsel değildir. Heparan sülfat birçok vücut işleminde yer almasına rağmen, bu proteinin eksikliğinin osteokondrom gelişimine nasıl katkıda bulunduğu açık değildir. Araştırmacılar, kalıtsal çoklu osteokondromlu kişilerin yaklaşık yüzde 15’inin EXT1 veya EXT2geninde mutasyon olmadığını tahmin etmektedir. Bu bireylerde neden çoklu osteokondromların oluştuğu bilinmemektedir.

Belirti ve Semptomlar

Kalıtsal multipl exostoz olarak da adlandırılan kalıtsal multipl osteokondromlar (HMO), çoklu kıkırdak kaplı gelişimine neden olan genetik bir hastalıktır. Tümörler, kemiklerin dış yüzeylerinde (osteokondromlar) gelişim gösterir. Osteokondromlar tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde belirgin hale gelir ve osteokondromların sayısı, büyüklüğü ve yeri kişiden kişiye değişir. Belirti ve semptomlar arasında ağrı, azalmış hareket açıklığı, sinir sıkışması, deformite, uzuv uzunluklarındaki farklılıklar, kısa boy ve kırıklar sayılabilir. Kaburgaların osteokondromları çökmüş bir akciğer (pnömotoraks), hemotoraks veya perikardiyal efüzyon gibi komplikasyonlara neden olabilir. Osteokondromlar tipik olarak çocukluk boyunca büyür ve büyüme plakaları kapandığında büyümeyi durdurur. Bununla birlikte, bazı insanlarda daha sonra tekrar edebilirler. Osteokondromların büyük çoğunluğu iyi huyluyken (kanserli olmayan), erişkinlikte HMO’lu kişilerin% 2 ila% 5’inde malign hale gelebilir (kanserli).

Genetik Görülme Sıklığı

Kalıtsal multipl osteokondromların görülme sıklığının 50.000 kişide 1 olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum bazı izole edilmiş popülasyonlarda daha sık görülür: insidans Guam’ın Chamorro popülasyonunda yaklaşık 1.000’de 1 ve Kanada’nın Manitoba kentindeki Ojibway Hint popülasyonunda 77’de 1’dir.

Kalıtım Paterni/Deseni

Bu durum otozomal dominant paternde kalıtsaldır; bu,her hücrede değiştirilmiş genin bir kopyasının, hastalığa neden olmak için yeterli olduğu anlamına gelir.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Teşhis

Etkilenen bölgenin x-ışını , MRI veya BT taramaları şeklinde yapılan radyografik çalışmalarla birlikte yapılan kapsamlı bir klinik değerlendirme , bunun teşhisine işaret edebilir. Ek olarak, bir moleküler test, tanısını doğrulayacak olan EXT1 veya EXT2 genindeki mutasyonları açıkça gösterecektir.

Tedavi

Osteokondromların yerlerine ve boyutlarına ve neden oldukları semptomların şiddetine bağlıdır. Tedavi seçeneklerine örnek olarak “izle ve bekle” yaklaşımı (semptom olmadığında), tümörün cerrahi olarak çıkarılması, düzeltici osteotomi ve büyüme plakası durması veya uzuv uzatma prosedürleri verilebilir. İyi huylu osteokondromlar genellikle yaşam beklentisini etkilemese de, yine de çeşitli sağlık sorunlarına ve yaşam kalitesini bozabilecek semptomlara neden olabilir. Malign hale gelen osteokondromlar (kondrosarkomlara veya osteosarkomlara dönüşmek) hayatı tehdit edici olabilir, ancak bu vakalardaki görünüm tümör derecesine bağlı olabilir .

Görsel kaynak: https://www.epainassist.com/assets/genetic-disorders/2017/hereditary-multiple-osteochondromas.jpg

Hastalığın Diğer İsimleri

    null
  • Kalıtsal çoklu osteokondromlar
  • Bessel-Hagen hastalığı
  • diyafiz aslaz
  • ekzostoz, çoklu kalıtsal (çoklu kalıtsal)
  • ailesel (ailesel) ekzostozlar
  • kalıtsal çoklu (kalıtsal çoklu) ekzostozlar
  • çoklu kıkırdaklı (çoklu kıkırdaklı) ekzostozlar
  • çoklu konjenital ekzostoz
  • çoklu kalıtsal ekzostozlar
  • çoklu osteokondromlar
  • çoklu osteokondromatoz

Kaynaklar