Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

KRABBE HASTALIĞI

Genel Bilgi

Krabbe hastalığı (ayrıca globoid hücre lökodistrofisi olarak da bilinir) nadir görülen bir genetik hastalık olup, ciddi bir nörolojik durumdur. Miyelin kaybından kaynaklanan lökodistrofiler olarak bilinen bir grup bozukluğun parçasıdır.sinir sisteminde (demiyelinizasyon). Miyelin, sinir sinyallerinin hızlı iletimini sağlayan sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu kaplamadır. Krabbe hastalığı ayrıca beyinde, genellikle birden fazla çekirdeğe sahip büyük hücreler olan globoid hücreler adı verilen anormal hücrelerle de karakterize edilir..

İnfantilite adı verilen Krabbe hastalığının en yaygın şekli genellikle 1 yaşından önce başlar. İlk belirtiler ve semptomlar tipik olarak sinirlilik, kas zayıflığı, beslenme güçlüğü, herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmadan ateş dönemleri, sert duruş ve gecikmiş zihinsel ve fiziksel gelişimdir. Hastalık ilerledikçe, kaslar zayıflar ve bebeğin hareket etme, çiğneme, yutma ve nefes alma kabiliyetini etkiler. Etkilenen bebekler ayrıca görme kaybı ve nöbet geçirir. Durumun ciddiyeti nedeniyle, doğar doğmaz belirtileri başlayıp teşhis konmuş olan çocuklar 2 yaşına gelmeden ölür. Daha az yaygın olarak, Krabbe hastalığı çocukluk, ergenlik veya yetişkinlikte başlar (geç başlangıçlı formlar). Görme problemleri ve yürüme güçlüğü, hastalığın bu formlarında en sık görülen başlangıç ​​semptomlarıdır, ancak, semptomlar ve semptomlar etkilenen bireyler arasında önemli ölçüde farklılık gösterir. Geç başlayan Krabbe hastalığı olan kişiler, durum başladıktan yıllar sonra hayatta kalabilir.

Genetik Değişiklikler/ Etken Faktörler

GALC genindeki mutasyonlar Krabbe hastalığına neden olur . Bu gen, galaktolipidler adı verilen bazı yağları parçalayan galaktosilseramidaz adı verilen bir enzim yapmak için talimatlar sağlar. Galaktosilseramid denilen galaktosilseramidaz tarafından parçalanan bir galaktolipid, miyelinin önemli bir bileşenidir.. Galaktosilseramid’in parçalanması, miyelinin yaşam boyunca meydana gelen normal cirosunun bir parçasıdır. Miyelinin üretimi sırasında oluşan psikosin adı verilen bir başka galaktolipid, galaktosilseramidaz tarafından parçalanmadığı takdirde toksiktir.

GALC gen mutasyonları galaktosilseramidaz enziminin aktivitesini ciddi şekilde azaltır. Sonuç olarak, galaktosilseramid ve psikosin parçalanamaz. Aşırı galaktosilseramid, belirli hücrelerde birikir ve globoid hücreler oluşturur. Bu galaktolipidlerin birikmesi, miyelin oluşumunu bozan ve sinir sisteminde demiyelinizasyona yol açan miyelin oluşturan hücrelere zarar verir. Miyelin olmadan, beyindeki sinirler ve vücudun diğer bölümleri sinyalleri düzgün şekilde iletemez ve bu da Krabbe hastalığının belirtileri ve semptomlarına yol açar .

Belirti ve Semptomlar

Krabbe hastalığının belirti ve semptomları farklı yaşlarda gelişebilir. Erken başlangıçlı (infantil) Krabbe hastalığından etkilenen bebekler tipik olarak yaşamın ilk altı ayında özellikler geliştirirken, geç başlangıçlı formlardan etkilenen insanlar çocuklukta, erken ergenlikte ve hatta yetişkinlikte geç saatlere kadar semptom geliştirmeyebilir.

Krabbe hastalığından etkilenen kişilerin yaklaşık% 85-90’ı, aşağıdaki özelliklerle karakterize edilen infantil formdadır: 

  • Sinirlilik
  • hipertoni
  • Yüksek sese duyarlılık
  • Gelişimsel gecikme ve / veya regresyon
  • Açıklanamayan ateş
  • Kusma ve diğer beslenme güçlüğü
  • Görme kaybı
  • Periferik nöropati
  • Nöbetler
  • İşitme kaybı

Daha sonra başlayan formların belirti ve semptomları oldukça değişkendir ancak kas güçsüzlüğü ve sertliği içerebilir; yürüme güçlüğü; görme kaybı; entelektüel gerileme; ve / veya nöbetler.

Genetik Görülme Sıklığı

Amerika Birleşik Devletleri’nde Krabbe hastalığı 100.000 kişiden 1’ini etkiler. İsrail’de izole edilmiş birkaç toplulukta daha yüksek bir insidans (1.000 kişi başına 6 vaka) bildirilmiştir. İskandinav kökenli insanlar arasında en yaygın olanıdır.

Kalıtım Paterni/Deseni

Bu durum otozomal resesif paternde kalıtsaldır, her hücrede genin her iki kopyasında da mutasyon olduğu anlamına gelir. Otozomal resesif hastalığı olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak bunlar (taşıyıcı) genellikle durumun belirtilerini ve semptomlarını göstermezler.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Krabbe hastalığı, vücuttaki çeşitli hücrelerde ve dokularda zararlı miktarlarda lipitlerin  biriktiği ve beyin hücrelerini tahrip ettiği nadir, kalıtsal bir metabolik hastalıktır. 

Anormal bir yenidoğan taramasından dolayı karakteristik belirti ve semptomların varlığına bağlı olarak Krabbe hastalığının tanısından şüphelenilebilir . Ardından teşhisi onaylamak için ek testler istenebilir. Bu test genellikle galaktosilseramidaz seviyelerini değerlendirmek için bir kan testi ve / veya cilt biyopsisi içerir.

Ne yazık ki, Krabbe hastalığının tedavisi yoktur. İnfantil Krabbe hastalığı genellikle iki yaşından önce ölümcüldür. Bununla birlikte, ön çalışmalar hematopoetik olduğunu göstermektedir; kök hücre nakli (yani göbek kordon kanı hücreler) henüz belirtileri gelişmemiş etkilenen bebeklerde ve hafif belirtileri olan yaşlılarda etkili bir tedavi olabilir. Örneğin, bu tedavinin hastalığın ilerlemesini geciktirebileceğine ve sağkalım ve yaşam kalitesini artırabileceğine dair kanıtlar vardır. Hem kısa hem de uzun vadeli faydalar bildirilmiş olmasına rağmen, veriler öncelikle küçükklinik denemeler düzeyindedir; Bu nedenle, bu tedavinin sonuçlarını daha net bir şekilde tanımlamak için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.

Genel olarak, hastalığın tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Ağrı tedavisine yardımcı olmak için ilaçlar verilebilir ve fizik tedavi kas tonusunu ve dolaşımını sürdürmeye veya artırmaya yardımcı olabilir. 

Hastalığın Diğer İsimleri

  • GALC deficiency / eksikliği
  • yaygın globoid vücut sklerozu
  • galaktosilseramidaz eksikliği hastalığı
  • galaktosilseramid lipidozu
  • galaktosilcerebrosidaz eksikliği
  • galaktosilfingosin lipidozu
  • GLD / GCL

• Kaynaklar