Genel Bilgi
Dentatorubral-pallidoluysian atrofi yaygın olarak bilinen DRPLA , istemsiz hareketler, zihinsel ve duygusal problemleri ve düşünme yeteneğinde bir düşüşe (zeka geriliği) neden olan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. DRPLA’nın ortalama başlangıç yaşı 30’dur , ancak bu durum bebeklikten yetişkinliğe kadar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.
DRPLA belirtileri ve semptomları etkilenen çocuklar ve yetişkinler arasında biraz farklıdır. DRPLA 20 yaşından önce ortaya çıktığında , çoğunlukla istemsiz kas sarsıntısı veya seğirmesi (miyoklonus), nöbetler, davranış değişiklikleri, zihinsel sakatlık ve denge ve koordinasyon (ataksi) sorunları içerir. Ne zaman DRPLA 20 yaşından sonra başlar, en sık bulgu ve belirtiler bacaklarda (koreoatetozis), psikiyatrik Sanrı olarak semptomlar ve entelektüel fonksiyonu (demans) bozulması kontrol edilemeyen hareketler, ataksi vardır.
DRPLA semptomları genellikle hızlı bir şekilde kötüleşir. Tekrarlayan nöbetler ve yutma güçlüğü (disfaji) pnömoni gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Ortalama olarak, DRPLA’lı insanlar semptomların başlamasından sonraki 13 yıl içinde vefat ederler. Bununla birlikte, bazı insanlar 60 yaş ve üstü yaşıyor.
Görsel Kaynak; https://www.hemensaglik.com/itemspool/image/gelisim-cocuk-davranis-hareket-26092011153631515.jpg
Genetik Değişiklikler /Etken Faktörler
DRPLA’ya ATN1 genindeki bir mutasyon neden olur . Bu gen, atrofin 1 adı verilen bir protein yapmak için talimatlar sağlar. Atrofin 1’in işlevi belirsiz olmasına rağmen, beynin birçok bölgesindeki sinir hücrelerinde (nöronlar) önemli bir rol oynar.
ATN1 altında yatan mutasyonun DRPLA bir şekilde bilinen bir DNA segmenti içeren CAG trinükleotid tekrar. Bu segment, art arda birçok kez görünen üç DNA yapı bloğundan (sitozin, adenin ve guanin) oluşur. Normal olarak, bu segment ATN1 geni içinde 6 ila 35 kez tekrarlanır . DRPLA olan kişilerde , CAG segmenti en az 48 kez tekrarlanır ve tekrar bölgesi normal uzunluğunun iki veya üç katı olabilir. Anormal derecede uzun CAG trinükleotid tekrarı atrofin 1’in yapısını değiştirir. Bu değiştirilmiş protein nöronlarda birikir ve normal hücre fonksiyonlarına müdahale eder. Bu nöronların işlev bozukluğu ve nihai ölümü, kontrolsüz hareketlere, entelektüel düşüşe ve DRPLA’nın diğer karakteristik özelliklerine yol açar .
Belirti ve Semptomlar
DRPLA’nın ilk olarak Smith ve ark. (1958) . Smith (1975) dentatorubropallidoluysian atrofisi adı altında bozukluk hakkında yazmıştır.
ATN1 genindeki (12p13.31) CAG tekrarlarının kararsız genişlemesi gösterilmiştir.
Başlangıç yaşı 1 ila 60 yıl arasında değişmektedir (ortalama yaş = 28,8 yıl). Daha erken başlayan (20 yaş altı) hastalar miyoklonus epilepsisi ve entelektüel defisit gösterme eğilimindedir. Geç başlangıçlı (40 yaş üstü) hastalar serebellar ataksi, koreoetoz ve demans ile başvurma eğilimindedir. Klinik özellikler ve başlangıç yaşı, CAG tekrarlarının büyüklüğü ile önemli ölçüde ilişkilidir. Kafa manyetik rezonans görüntüleme (MRG) serebellum, beyin sapı, serebrum atrofisini gösterir ve periventriküler yüksek sinyal verdiği gösterilmiştir.
%50 risk altında olan hamilelikler için, CVS (koryon villus biyopsisi) veya amniyosentez yoluyla doğum öncesi tanı mümkündür. CVS, ultrason rehberliğinde gebeliğin ilk üç aylık döneminde plasentanın bir biyopsisidir. Ultrason, gelişen hamileliğin görüntülenmesi için ses dalgalarının kullanımıdır. Plasentanın genetik yapısı fetusa (gelişen bebek) benzerlik göstermektedir ve bu nedenle bu doku üzerinde DRPLA geni çalışılabilir. CVS ile yaklaşık olarak düşük yapma riski 100’de 1 ihtimaldir. Amniyosentez, ultrason eşliğinde uzun ince bir iğnenin annenin karnından uterusa doğru batırılarak iki kaşık kadar amniyotik sıvının (gelişmekte olan bebeği çevreleyen sıvı) alınması işlemidir. DRPLA geni, amniyotik sıvıdan alınan hücrelerin kullanımıyla çalışılabilir. Kromozom analizi gibi diğer genetik testler de bir CVS veya amniyosentezde gerçekleştirilebilir.
Genetik Görülme Sıkklığı
DRPLA , tahmini insidansının milyonda 2 ila 7 olduğu Japon nüfusunda en yaygın olanıdır. Bu durum Kuzey Amerika ve Avrupa’daki ailelerde de görülmüştür.
DRPLA , Amerika Birleşik Devletleri’nde nadir olmasına rağmen , Kuzey Carolina’nın Haw River bölgesinden büyük bir Afro-Amerikan ailesinde incelenmiştir. Aile ilk belirlendiğinde, araştırmacılar bozukluğu Haw River sendromu olarak adlandırdı. Daha sonra araştırmacılar Haw River sendromu ve DRPLA’nın aynı durum olduğunu belirledi.
Kalıtım Paterni / Deseni
Bu durum otozomal dominant bir paternde kalıtsaldır, yani her hücredeki değiştirilmiş genin bir kopyası bozukluğa neden olmak için yeterlidir. Çoğu durumda, etkilenen bir kişinin durumu olan bir ebeveyni vardır.
Değiştirilmiş ATN1 geni bir nesilden diğerine geçtiğinden, CAG trinükleotid tekrarının boyutu genellikle boyut olarak artar. Daha büyük tekrar genişlemeleri genellikle bozukluğun daha erken başlaması ve daha şiddetli belirti ve semptomlarla ilişkilidir. Bu fenomene tahmin denir. Beklenti, ATN1 geni bir kişinin babasından miras alındığında (baba mirası) bir kişinin annesinden miras alındığından (anne mirası) daha belirgindir.
Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri
Burke ve diğ. (1994) , Haw River sendromu ve DRPLA arasındaki fenotipik farklılıkların, HRS’de miyoklonik nöbetlerin yokluğunu ve ayrıca DRPLA’da görülmeyen subkortikal beyaz cevher, bazal gangliyon kalsifikasyonları ve nöroaksonal distrofinin varlığını içerdiğini belirtmiştir.
Otozomal dominant serebellar ataksi tip I’in nadir bir alt tipi, istemsiz hareketler, ataksi, epilepsi, zihinsel bozukluklar, bilişsel düşüş ve belirgin nöbetlerle karakterizedir.
Bu hastalık aşağıdaki gruplara ayrılır:
Teşhis
DRPLA belirtileri ve semptomları, çocuklukta mı yoksa yetişkinlikte mi başladıklarına bağlı olarak değişebilir,
DRPLA 20 yaşından önce başladığında, genellikle şunları içerir;
- İstemsiz kas hareketleri veya seğirme ( miyoklonus )
- Nöbetler
- Davranış değişiklikleri
- Zihinsel engelli (bilişsel sorunlar)
- Denge ve koordinasyon sorunları (ataksi)
Epileptik nöbetler, 20 yaşından önce başlayan tüm insanlarda belirgin görülür.
DRPLA 20 yaşından sonra başladığında, en sık görülen belirti ve bulgular şunlardır:
- Ataksi
- Ekstremitelerin kontrol edilemeyen hareketleri ( koreoetoz )
- Psikiyatrik belirtiler (sanrılar gibi)
- Bunaklık
Nöbetler, 20 ve 40 yaşları arasında başlayan kişilerde daha az görülür ve nadiren 40 yaşından sonra başlayanlarda görülür,
Sahip olan insanlar aile öyküleriyle etkilenen bir ebeveynin durumu açısından, etkilenen babalardan 26 ila 29 yıl önce ve etkilenen annelerden 14 ila 15 yıl önce semptomlara sahiptir.
Tedavi
DRPLA için bir tedavi yoktur; ancak belirti ve semptomların tedavi edilebileceği yollar olabilir;
- nöbetlerin tedavisi anti-epileptik ilaçlarla,
- Psikiyatrik sorunların uygun psikotrop ilaçlarla tedavisi,
- Çevre ve bakım düzeyinin zeka geriliği ve bunaklığı önlemesi,
- Etkilenen çocuklar için özel eğitim programlarının uyarlanması uygulanabilir.
Riluzol adı verilen amiyotrofik lateral sklerozun (ALS veya Lou Gehrig hastalığı) ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan bir ilaç da DRPLA olan kişilerin tedavisinde faydalı olabilir.
Hastalığın Diğer İsimleri
- Dentatorubral-pallidoluysian atrofi
- DRPLA
- Haw River sendromu
- Koreoatetozlu miyoklonik epilepsi
- Naito-Oyanagi hastalığı
- NOD
Kaynak
- https://ghr.nlm.nih.gov/condition/dentatorubral-pallidoluysian-atrophy
- https://omim.org/entry/125370
- https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/5643/dentatorubral-pallidoluysian-atrophy
- https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?Lng=GB&Expert=101
- https://www.hemensaglik.com/makale/dentatorubral-pallidoluysian-atrofi-drpla