Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

SİSTEMİK MASTOSİTOZ / SM

Genel Bilgi

Sistemik mastositoz, birçok farklı vücut sistemini etkileyebilen bir kan hastalığıdır. Durumu olan kişiler her yaşta belirti ve semptom geliştirebilir, ancak genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkar.

Sistemik mastositozun belirti ve semptomları sıklıkla aşırı yorgunluk (halsizlik), cilt kızarıklığı ve sıcaklık (kızarma), bulantı, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, mide asitlerinin özofagusa (gastroözofageal reflü) (Görsel 1) geri dönüşü, burun tıkanıklığı, kısa süreli nefes , düşük kan basıncı (hipotansiyon), baş dönmesi ve baş ağrısı. Etkilenen bazı kişilerin dikkat veya hafıza problemleri, kaygıları veya depresyonu vardır. Sistemik mastositozlu birçok kişi ürtikerya pigmentoz denilen ve temasıyla temas eden veya sıcaklıkla değişen kaşıntı veya kaşıntıya neden olan kahverengimsi cilt lekeleriyle karakterize edilen bir cilt durumu geliştirir. Sistemik mastositozlu bireylerin yaklaşık yarısı ciddi alerjik reaksiyonlar (anafilaksi) geçirecektir.

Görsel 1, kaynak : Credit: Designua/Shutterstock.com

Ciddiyeti, belirti ve semptomları ile ayrılan beş alt sistemik mastositoz türü vardır. Sistemik mastositozun en hafif formları, yumuşak ve yanan türlerdir. Bu tiplere sahip kişiler, yukarıda açıklanan sistemik mastositozun sadece genel belirti ve semptomlarına sahip olma eğilimindedir. Yanan mastositozlu kişilerde, etkileyici mastositozlu olanlardan daha fazla organ etkilenmiş ve daha ağır özelliklere sahip olabilir. Rahatsız edici tip en yaygın sistemik mastositoz türüdür.

Ciddi tipleri arasında agresif sistemik mastositoz, ilişkili hematolojik neoplazmlı sistemik mastositoz ve mast hücreli lösemi bulunur. Bu türler, türleri ve etkilenen bireyler arasında değişen, azaltılmış bir yaşam süresi ile ilişkilidir. Sistemik mastositozun genel belirti ve semptomlarına ek olarak, bu tipler tipik olarak (Görsel 2) karaciğer, dalak veya lenf düğümleri (Görsel 3) gibi bir organın bozulmuş fonksiyonunu içerir. Organ disfonksiyonu, karın boşluğunda (ascites) anormal sıvı birikmesine neden olabilir. Agresif sistemik mastositoz, kemik dokusu kaybı (osteoporoz ve osteopeni) ve çoklu kemik kırığı ile ilişkilidir. Hematolojik neoplazm ve mast hücreli lösemili sistemik mastositoz hem kan hücresi bozukluklarını hem de kan hücreli kanseri (lösemi) (Görsel 4)  içerir. Mast hücre lösemisi nadir ve en ciddi sistemik mastositoz türüdür.

Görsel 2, kaynak: https://visualsonline.cancer.gov/details.cfm?imageid=9077

Karaciğer, mide, bağırsaklar, safra kesesi ve pankreasın yakınındaki üst karın bölgesindedir. Karaciğerin dört lobu var. İki lob ön tarafta ve iki küçük lob (gösterilmemiştir) karaciğerin arkasındadır

Görsel 3, kaynak: https://visualsonline.cancer.gov/details.cfm?imageid=7154

Lenf bezlerinin anatomisi, lenf damarları ve lenf bezleri, bademcikler, timus, dalak ve kemik iliği dahil lenf organlarını gösterir. Lenf (berrak sıvı) ve lenfositler, lenf damarlarının içinden ve lenfositlerin zararlı maddeleri tahrip ettiği lenf düğümlerine girer. Lenf, kalbe yakın büyük bir damar yoluyla kana girer.

Görsel 4, kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/about/copyright

Lösemide anormal kan hücresi gelişimi

Daha hafif formlara sahip bireyler genellikle normal veya normal yaşam süresine yakın bir süreye sahipken, daha ağır formlara sahip olanlar tipik olarak tanıdan aylar veya birkaç yıl sonra hayatta kalırlar.

Sistemik mastositoz, çeşitli özelliklerle ayırt edilen 4 ana kategoriye ayrılabilir:

Indolent sistemik mastositoz (ISM)

İlişkili hematolojik bir non-mast hücreli soy bozukluğu (SM-AHNMD) ile ilişkili sistemik mastositozAgresif sistemik mastositoz (ASM)

Mast hücre lösemi (MCL)

Bir kişi teşhis edildiğinde, tedavi ve prognozun her biri için farklı olması nedeniyle SM kategorisinin belirlenmesi gerekir.

Genetik Değişiklikler/ Etken Faktörler

Sistemik mastositoz, kemik iliğinde üretilen mast hücreleri adı verilen beyaz kan hücreleri anormal bir veya daha fazla dokuda biriktiğinde ortaya çıkar. Çoğu sistemik mastositoz vakasında, biriken mast hücreleri KIT adı verilen bir gende mutasyona sahiptir. KIT geni, mast hücrelerinin gelişiminde ve aktivitesinde önemli rol oynayan bir proteini yapmak için talimatlar sağlar. KIT proteini, mast hücreleri de dahil olmak üzere birçok hücre tipinin büyümesinde ve bölünmesinde (çoğalma) rol oynayan kimyasal sinyal yollarını uyarır. Sistemik mastositozda KIT gen mutasyonları somatiktir, yani bir insanın yaşamı boyunca edindikleri anlamına gelir. Bu mutasyonlar, her zaman açık (aktif) bir KIT proteini ile sonuçlanır. Sonuç olarak, sinyal yolları aşırı derecede etkilenir ve bu da mast hücrelerinin üretiminin ve birikiminin artmasına neden olur.

Sistemik mastositozda mast hücreleri en sık yeni kan hücrelerinin yapıldığı kemik iliğinde birikir. Mast hücreleri ayrıca gastrointestinal sistem, lenf düğümleri, dalak veya karaciğer gibi diğer dokularda da toplanabilir. Ağır vakalarda, fazla miktarda mast hücresi birikmesi, normal organ işleyişine müdahale edebilir. Mast hücreleri normal olarak alerjik bir reaksiyon sırasında iltihabı tetikler. Mast hücreleri çevresel bir tetikleyici tarafından aktive edildiğinde, bir immün tepkiye işaret eden proteinleri (arabulucular olarak adlandırılır) salgılarlar. Sistemik mastositozda, fazladan mast hücreleri, hücrelerin biriktiği dokularda daha fazla aracı protein salınımı sağlayarak, artan bir bağışıklık tepkisi sağlar. Etkilenen bireylerde, mast hücrelerini aktive edebilen tetikleyiciler sıcaklık, sürtünme ve küçük travma, cerrahi, böcek sokmaları, aşılar, kaygı ve stresteki değişiklikleri içerir. Bazı ilaçlar, aspirin, opioidler veya steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) dahil olmak üzere tetikleyiciler olabilir.

Ek genlerdeki mutasyonlar, sistemik mastositozun ciddiyetini değiştiriyor gibi görünmekte ve sıklıkla daha agresif bir hastalık ve daha kısa sağkalım ile sonuçlanmaktadır. Bu genler öncelikle hücrelerin çoğalmasını kontrol etmede veya gelişimde önemli olan diğer genlerin aktivitesini düzenlemede rol oynarlar.

Belirti ve Semptomlar

Belirtiler ve semptomlar, vücudun hangi kısımlarının etkilendiğine bağlı olarak değişir, ancak şunları içerebilir:

  • Anemi ve kanama bozuklukları
  • Karın ağrısı, ishal, bulantı ve / veya kusma gibi mide bağırsak belirtileri
  • Derinin kaşınması, kurdeşen ve / veya kızarması
  • Anafilaktoid reaksiyonlar
  • Büyümüş karaciğer (hepatomegali), dalak (splenomegali) ve lenf bezleri (lenfadenopati)

Ciddiyetle değişen dört ana sistemik mastositoz tipi vardır. Bunlar:

  • Rahatsız sistemik mastositoz – yavaş ilerleyen (zamanla kötüleşen) klinik seyirli en yaygın SM şekli
  • İlişkili bir hematolojik kitle-dışı hücre dışı hücre soy bozukluğu ile birlikte sistemik mastositoz – diğer kan bozukluklarıyla (Miyeloproliferatif veya miyelodisplastik durumlar gibi) ilişkili bir SM şekli
  • Agresif sistemik mastositoz – genellikle agresif mast hücre infiltrasyonuna bağlı organ yetmezliği veya organ yetmezliği ile karakterize ağır bir SM şekli
  • Mast hücre lösemisi – periferik kanda% 10’dan fazla olgunlaşmamış mast hücreleriyle veya kemik iliği kültürlerinde% 20’den fazla olgunlaşmamış mast hücreleriyle ilişkili olan çok nadir ve agresif bir SM formudur.

Genetik Görülme Sıklığı

Sistemik mastositozun dünya genelinde 10.000 ila 20.000 birey arasında 1 olduğu tahmin edilmektedir.

Kalıtım Paterni/ Deseni

Bu durum genellikle kalıtsal değildir, ancak gebe kaldıktan sonra ortaya çıkan vücut hücrelerinde somatik bir mutasyondan kaynaklanır.

Nadiren, SM’nin birden fazla aile üyesinde rapor edilmiştir. Bu durumda, otozomal dominant şekilde kalıtsal olabilir. Otozomal dominant koşullara neden olan mutasyonlar germ hücrelerinde (yumurta ve sperm) bulunur. Otozomal dominant durumdan etkilenmek için, bir kişinin her hücrede sorumlu genin sadece bir kopyasında mutasyona ihtiyacı vardır. Bu SM formuna sahip bir kişi, mutasyonu her çocuğa geçirme hamileliğinde% 50 şansa sahiptir.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Hastaların cildinde koyu renkli, kabarık döküntüler bulunabilir. Mast hücre birikimi sonucu oluşan bu döküntüler kaşındığında etrafında kızarıklık ve ödem (ürtiker) meydana gelir. İç organlarda da benzer birikimler olur. Mastositozu olan hastalarda aşağıdaki durumlarda mast hücreleri içerdikleri maddeleri salarlar.

  • Ani sıcaklık değişiklikleri (soğuk, sıcak),
  • fiziksel aktivite (egzersiz, vücudun ovulması, terleme)
  • İlaçlar (aspirin, bazı antibiyotikler, romatizma tedavisinde kullanılan ilaçlar)
  • Stres
  • Arı sokması
  • Radyolojik incelemelerde dama içine görüntüleme amacıyla kullanılan maddeler.

Sistemik mastositoz (SM) tanısı genellikle karakteristik belirti ve semptomların varlığına dayanarak şüphelenilir. Benzer özelliklere sahip diğer koşulları ekarte etmek için ek testler istenebilir; tanıyı doğrula; türünü belirlemek; ve ciddiyeti değerlendirin. Bu testler şunları içerebilir:

Kemik iliği biyopsisi – durumu teşhis etmek için kullanılan en faydalı test

Kan çalışmaları – anemi, yüksek histamin düzeyleri, trombositopeni, yüksek beyaz kan hücresi sayımı (lökositoz), düşük kan albümin seviyeleri (hipoalbüminemi) veya yüksek serum triptaz seviyeleri gösterebilir

Görüntüleme çalışmaları – hastalığın kapsamını ve aşamasını belirlemeye yardımcı olabilir

Etkilenen organların biyopsileri (karaciğer ve / veya cilt gibi)

Genetik test

SM’yi teşhis etmek için kullanılan çalışmalar hakkında daha fazla bilgiyi Medscape Referans web sitesinde görebilirsiniz.

Tedavi

Sistemik mastositozun (SM) tedavisi, her insanda bulunan belirti ve semptomlara dayanır. Örneğin, aşağıdaki ilaçlar SM ile ilişkili çeşitli semptomları tedavi etmek için kullanılabilir:

  • Cildi ve gastrointestinal semptomları tedavi etmek veya önlemek için antihistaminikler
  • Artmış mide asidini tedavi etmek için proton pompası inhibitörleri
  • Anafilaksi tedavisinde epinefrin
  • Malabsorpsiyonu tedavi etmek için steroidler (besin maddelerini alma kabiliyeti)
  • Bazı cilt semptomlarını tedavi etmek için ketotifen gibi mast hücre stabilizatörleri
  • Gastrointestinal semptomları, kemik ağrısını, baş ağrılarını ve bazı cilt belirtilerini tedavi etmek için kromolin sodyum
  • Sistemik mastositoz kanserli ise (mast hücreli lösemi) veya kan bozukluğuyla ilişkiliyse, steroidler ve / veya kemoterapi gerekli olabilir.

En önemli ilaç ise ADRENALİN’dir. Kan basıncı düşmelerinde ve anafilaksi gelişiminde hastaların kullanması için adrenalin oto-enjektör taşımaları sağlanmalıdır.

Tedavi seçenekleri hakkında daha spesifik bilgilere Medscape Reference web sitesinin Tedavi ve İlaçlar bölümlerinden erişilebilir.

Son güncelleme: 09.06.2016

Sistemik mastositozlu (SM) insanlar için uzun vadeli görünüm (prognoz) değişiklik gösterir. Küçük çocuklar ve primer olarak deri (cilt) ve kızarma semptomları ile başvuranlar, önemli bir süre boyunca hastalığın ilerlemesinde çok az veya hiç yoktur. Yaşlı hastalar ve diğer organ sistemlerini içeren yaygın, sistemik hastalığı olanlar daha kötü bir prognoza sahiptir. Medyan sağkalım süresi bu durumlarda bilinmemektedir, ancak birkaç yıl olduğu görülmektedir.

Kötü prognozla ilişkili olabilecek özellikler şunları içerebilir:

  • yüksek laktat dehidrojenaz seviyeleri
  • anemi
  • trombositopeni (düşük trombosit sayısı)
  • hipoalbüminemi (düşük albümin)
  • aşırı kemik iliği patlamaları (>% 5)
  • yüksek alkali fosfataz
  • hepatosplenomegali (genişlemiş karaciğer ve / veya dalak)

Hastalığın Diğer İsimleri

  • mast cell disease, systemic (Mast Hücre Hastalığı, sistemik)
  • systemic mast-cell disease (Sistemik Mast Hücre hastalığı)
  • systemic tissue mast cell disease (Sistemik doku Mast Hücre Hastalığı)
  • SM

Kaynaklar

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/systemic-mastocytosis
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/8616/systemic-mastocytosis