Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

MİYOZİN DEPOLAMA MİYOPATİSİ

Genel bilgi

MSMA kasları etkileyen kalıtsal bir durumdur. Belirti ve semptomlar genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde başlar, bununla beraber bazı etkilenmiş kişilerde erken erişkinlik dönemine kadar semptomlar gelişmeyebilir ve 40 yaşına kadar asemptomatik kişiler bile rapor edilmiştir. Miyozin depolama miyopatisi birincil olarak minimal veya çok yavaş ilerleyen kas güçsüzlüğü ile karakterize edilmiştir. Bunun sonucu olarak, etkilenmiş insanlar; gecikmiş motor kilometretaşı(yürümek gibi), merdiven çıkmada problem, omuz yukarısına kolları kaldırmada güçlük ve daha az yaygın olarak nefes alma problemleri deneyimleyebilir.

Belirti ve Semptomlar

Çoğu hastalık için semptomlar kişiden kişiye göre değişir. Aynı hastalığa sahip insanlar aşağıdaki tabloda listelenmiş her semptoma sahip olmayabilir. Bu bilgiler Human Phenotype Ontology (HPO) adı verilen veri tabanından sağlanmaktadır.

 
Medical isim Diğer isimler HPO ID
İnsanların %5-%29’u bu semptomlara sahip
Yüksek damak Yükselmiş damak 0000218 
Miyopatik yüz ifadeleri 0002058 
Skolyoz Omurganın anormal kıvrılması 0002650 

Teşhis

Genetik veya nadir bir hastalığın teşhisi sıklıkla zorlayıcıdır. Profesyonel sağlık çalışanları teşhisi koymak için tipik olarak hastanın medikal hikâyesine, semptomlara, fiziksel testlere ve laboratuvar sonuçlarına bakar.[1]

Tedavi

Miyozin depolama miyopatisi genetik bir durum olduğundan tedavisi yoktur. Tedavi belirti, semptomlara ve gelişen herhangi bir komplikasyona  yönelik olarak verilir . [2]

Diğer isimleri

  • Hiyalin vücut miyopatisi
  • Tip1 miyofibrillerinin lizizi ile otozomal dominant miyopati
  • MSMA

Kalıtım paterni/deseni

MSMA; 14. Kromozomun q(uzun )kolunun 11. lokusundaki MYH7 geninde oluşan heterozigot mutasyonlardan kaynaklanır. Bohlega et al.(2003) ‘da rapor edilene göre; akrabalık ilişkisi bulunanlardaki MSMA’nın geçiş paterni, otozomal dominant kalıtım ile uyuşmaktadır.

İlişkili olduğu genler

MYH7 geni [3]

Frekans

Miyozin depolama miyopatisi nasir bir durumdur. Görülme oranı bilinmemektedir.[4]

Kaynak

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7148/myosin-storage-myopathy [1]

https://www.dovemed.com/diseases-conditions/myosin-storage-myopathy/ [2]

 https://www.omim.org/entry/608358 [3]

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/myosin-storage-myopathy#statistics [4]