Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

TRANSKOBALAMİN EKSİKLİĞİ

Genel Bilgi

Transkobalamin eksikliği, vücutta kobalaminin (B12 vitamini olarak da bilinir) taşınmasını engelleyen kalıtsal nadir bir hastalıktır. Kobalamin besinlerden elde edilir; Bu vitamin et, yumurta ve kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Kobalaminin vücut içinde taşınamaması, hücre büyümesi ve bölünmesi (çoğalması) ve DNA üretimi gibi birçok fonksiyon için ihtiyaç duydukları kobalaminden yoksun hücrelere yol açar. Kobalamin yokluğu, büyümenin bozulmasına, kan hücrelerinin yetersizliğine ve genellikle yaşamın ilk haftalarında veya aylarında belirgin hale gelen birçok diğer belirti ve semptomlara yol açar.

İlk transkobalamin eksikliğinin belirtileri, tipik olarak ağız içindeki astar gibi mukoza zarlarında açık yaralar (ülserler), beklenen oranda kilo alamamak (büyüme geriliği), kusma ve ishal olmaktadır. Nörolojik fonksiyon etkilenen bireylerde bozulmuştur ve bacaklarında (paraparezi), kas seğirmesi (miyoklonus) veya zihinsel sakatlıklarında ilerleyici sertlik ve güçsüzlük yaşayabilirler.

Transkobalamin eksikliği olan kişilerde genellikle megaloblastik anemi adı verilen bir kan bozukluğu gelişir. Megaloblastik anemi, kırmızı kan hücrelerinin yetersizliğine neden olur ve kalan kırmızı kan hücreleri anormal derecede büyüktür. Transkobalamin eksikliği olan kişilerde, bağışıklık sistemi fonksiyonunun azalmasına yol açabilecek beyaz kan hücreleri (nötropeni) eksikliği olabilir. Azalan hücresel kobalamin, vücutta bazı bileşiklerin birikmesine neden olabilir ve bu da metilmalonik asitüri veya homosistinüri olarak bilinen metabolik koşullara neden olabilir.

Ayırıcı Tanı

Ayırıcı tanı, kalıtsal bağırsak kobalamin emilim bozukluklarını (Gräsbeck-Imerslund hastalığı ve konjenital intrinsik faktör eksikliği); hücresel kobalamin metabolizmasının doğuştan hataları, özellikle kombine homosistinüri ve metilmalonik asitüri (cblC, cblD, cblF, cblJ ve cblX) ile sonuçlanan formlarda; ve zararlı anemi oluşur.

Doğum Öncesi Tanı

Prenatal tanı TCN2’nin genetik taramasına veya radyoaktif işaretli kobalamin ile takviye edilmiş eksobalamin kaynağı bulunmayan herhangi bir eksojen transkobalamin kaynağının bulunmadığı ortamdaki amniyositlerin inkübasyonuna dayanır.

Genetik Değişiklikler / Etken Faktörler

TCN2 genindeki mutasyonlar transkobalamin eksikliğine neden olur.

Belirti ve Semptomlar

TCN2 genindeki mutasyonlar transkobalamin eksikliğine neden olur. TCN2 geni, transkobalamin adı verilen bir protein yapmak için talimatlar sağlar. Bu protein, kobalamine yapışarak bağlanır ve vitamini vücuttaki hücrelere taşır. Hücreler içerisinde kobalamin, bazı enzimlerin kimyasal reaksiyonlar gerçekleştirmesine yardımcı olur. Kobalamin, DNA’nın (nükleotitlerin) yapı taşlarını üreten ve yağ asitleri gibi çeşitli bileşikleri parçalayan proseslerde rol oynar; bu süreçler hücre çoğalması ve hücresel enerji üretimi için gereklidir.

Ortaya çıkan hücrelerdeki kobalamin eksikliği, birçok hücre aktivitesini etkileyen belirli enzimlerin çalışmasını engellemektedir. Sonuç olarak, bozulmuş büyüme, kan hücresi yetersizliği ve nörolojik problemler dahil olmak üzere çok çeşitli belirti ve semptomlar gelişebilir. Yaşamın ilk yılında şiddetli enfeksiyonlar (yani Pneumocystis carinii, pnömokok menenjit, Escherichia coli, idrar yolu enfeksiyonu, Salmonella sepsis, aseptik menenjit ve gastro-enterit) bildirilmiştir. Nadir durumlarda, hastalık asemptomatik olabilir.

Genetik Görülme Sıklığı

Bu durum otozomal resesif bir kalıtsal kalıtımla ifade edilir, yani her bir hücredeki genin her iki kopyası da mutasyonlara sahiptir. Otozomal resesif hastalığı olan bir bireyin ebeveynlerinin her biri mutasyona uğramış genin bir kopyasını taşır, ancak bunlar genellikle durumun belirtilerini ve semptomlarını göstermezler.

Kalıtım Paterni/ Deseni

Transkobalamin eksikliğinin prevalansı bilinmemektedir. Tıbbi literatürde en az 45 etkilenmiş birey tanımlanmıştır.

Teşhis Yöntemleri ve Tedavileri

Yönetim ve Tedavi

TC’nin tedavisi, çok yüksek bir serum kobalamin konsantrasyonunun (1.000-10.000 pg / ml), hidroksokobalaminin intramüsküler (IM) uygulaması ile sürdürülmesini içerir. Oral tedavi veya hidroksokobalamin yerine siyanokobalamin ile tedavi, daha kötü sonuçlara neden olabilir. Tedavinin etkili olmasını sağlamak için biyokimyasal ve hematolojik parametrelerin izlenmesi ile IM hidroksokobalamin ile haftada en az bir kez tedavi yapılması önerilir. Anormal metabolit atılımına devam eden asemptomatik çocuklar için erişkinliğin takibi önerilir.

Prognoz

TC, ciddi, hayatı tehdit edici ve hızla ilerleyen bir hastalıktır. Erken başlayan tedavi son derece etkilidir ve hastalığın klinik ve hematolojik belirtilerini tersine çevirir. Eğer tedavi edilmezse, immünolojik eksiklik (antijenik stimülasyondan sonra spesifik antikor üretiminin olmadığı belirgin hipogamaglobülinemi) ve nörolojik problemler (ciddi zihinsel engeller, ataksi ve piramidi açığı) gelişebilir.

Hastalığın Diğer İsimleri

  • TC deficiency (eksikliği)
  • TC II deficiency
  • TCN2 deficiency
  • transcobalamin II deficiency

Kaynaklar