Kategoriler
YAYIN YUKLENDI

FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ

               FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ

Genel Bilgi

Faktör XII eksikliği, uzun bir klinik kanama eğilimi olmadan, test tüpünde kanın uzun süre pıhtılaşmasına neden olan nadir bir genetik kan hastalığıdır. Bir plazma proteini (glikoprotein) olan faktör XII (Hageman faktörü) eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Spesifik olarak, faktör XII, bir pıhtılaşma faktörüdür. Pıhtılaşma faktörleri, normal kanın pıhtılaşması için gerekli olan bir grup proteindir. Bir yaralanmadan sonra, pıhtılar zarar görmüş kan damarlarını kapatarak ve daha fazla kan kaybını önleyerek vücudu korur. Faktör XII, genellikle hasar görmüş kan damarı duvarlarıyla temas ederek aktive oluncaya kadar, kan dolaşımında aktif olmayan bir biçimde dolaşır. Aktivasyon üzerine, faktör XII, koagülasyon faktörü XI ile etkileşime girer. Bu etkileşim, bir kan pıhtısı oluşturan ek kimyasal reaksiyonlar zincirini başlatır.

(https://rarediseases.org/rare-diseases/factor-xii-deficiency/)

Belirti ve Semptomlar

Faktör XII eksikliği, herhangi bir semptomla nadiren ilişkilidir (asemptomatik). Bununla birlikte, bir hastadan gelen kan, pıhtılaşma süresini ölçen bir test olan parsiyel tromboplastin zaman testine (PTT) tabi tutulduğunda, kanın pıhtılaşması çok uzun zaman alır. Bir başka kan pıhtılaşma testi olan serum protrombin (PT) süresi de anormaldir. Faktör XII’nin kan seviyesi büyük ölçüde değişme eğilimindedir.

Araştırmacılar, kan pıhtılaşmasına yatkın kişiler için potansiyel bir tedavi olarak XII faktörünü bloke etmek (engellemek) için ilaçlar üzerinde çalışıyorlar. XII’nin kan pıhtılarının gelişiminde veya önlenmesinde ve vücuttaki genel işlevlerinde rolünün tam olarak belirlenmesi için daha fazla araştırma gereklidir.

Tıbbi literatürde, etkilenen bazı kadınlarda faktör XII eksikliği ile tekrarlanan açıklanamayan düşükler arasında bir ilişki olduğunu öne süren raporlar da vardır.

Görüntü Kaynağı: https://www.inquirer.com/philly/health/Philly-gene-therapy-hemophilia-spark-pfizer.html

F12 geninde, faktör XII eksikliğine neden olan yaklaşık 20 mutasyon tanımlanmıştır. Faktör XII eksikliği, kandaki faktör XII kıtlığı ile karakterize kalıtsal bir durumdur. Bu rahatsızlığı olan kişiler genellikle anormal kanama veya başka semptomlar yaşamazlar. Faktör XII eksikliği tipik olarak rutin kan testi sırasında keşfedilir, çünkü düşük faktör XII seviyeleri kanın bir test tüpünde pıhtılaşmasının daha uzun sürmesine neden olur. Faktör XII eksikliğine neden olan mutasyonların çoğu faktör XII’nin yapısını değiştiren tek aminoasitleri değiştirir. Faktör XII eksikliği olan bireylerin neden diğer pıhtılaşma faktörleri olmayanlarda olduğu gibi anormal kanama yaşamadıkları hala açık değildir.

F12 genindeki en az iki mutasyon kalıtsal anjiyoödem tip III ile ilişkilidir. Bu mutasyonlar, faktör XII’deki tek protein yapı bloklarını (amino asitleri) değiştirerek proteinin aktivitesini arttırır. Sonuç olarak, ilave sıvıların kan damarı duvarlarından sızmasına izin veren daha fazla bradikinin üretilir. Vücut dokularında sıvı birikimi, kalıtsal anjiyoödem tip III olan kişilerde şişme ataklarına neden olur.

XII eksik faktörü olan (yaklaşık yarı normal) Norveçli aileyi tanımlamıştır . Normal olmayan anormallik deneyiminin aksine, hafif ve orta derecede kanama eğilimi ve göreceli olarak erken yaşlarda meydana gelen yüksek serebral apopleksinin görülme sıklığı gösterdiler. Bazı hastalarda lokal ödem, şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı ve çeşitli alerji şekilleri vardı. Braulke ve diğ. (1993) , azalmış faktör XII aktivitesi seviyelerinin, tekrarlanan spontan düşükler için bir risk faktörü olabileceğini gösteren veriler sunmuştur . Gordon ve diğ. (1981) hem pıhtılaşma aktivitesinin hem de Hageman faktörünün antijenik özelliklerinin Oriental’lerde Amerikan beyazlarından daha düşük olduğunu göstermiştir.

OLUŞMA NEDENLERİ (GENETİK DEĞİŞİKLER)

Faktör XII eksikliği, otozomal resesif bir hastalık olarak kalıtsaldır. Genetik hastalıklar, biri babadan diğeri de anneden alınan iki gen tarafından belirlenir.Resesif genetik bozukluklar, bir birey her bir ebeveynden aynı özellik için aynı anormal geni aldığında ortaya çıkar.

Araştırmacılar, faktör XII eksikliğinin, kromozom 5’in (5q33-qter) uzun kolunda bulunan F12 geninin mutasyonları nedeniyle meydana geldiğini belirlemiştir.

F12 geni, pıhtılaşma faktörü olan XII faktörü yaratır (kodlar). F12 geninin mutasyonları kanda düşük seviyelerde fonksiyonel faktör XII’ye neden olur (potansiyel olarak% 1’den az). Faktör XII’nin pıhtılaşma sürecinde oynadığı rol ve vücut üzerindeki ek etkileri tam olarak anlaşılmamıştır. Pıhtılaşma sürecine ek olarak, faktör XII’nin bir doku tamirinde ve kan damarlarının oluşumunda (anjiyogenez) rol oynadığına inanılmaktadır.

Görüntü Kaynağı : https://ghr.nlm.nih.gov/gene/F12#normalfunction

Genetik Görülme Sıklığı

Faktör XII eksikliği, Asya kökenli insanları diğer etnik kökenlerden daha fazla etkiler. Erkekler ve dişiler eşit sayıda etkilenir. Hiçbir semptom genellikle faktör XII eksikliği ile ilişkili olmadığı için, birçok kişi tanı konmamış olarak kalır. Genel popülasyondaki hastalığın tam insidansı bilinmemektedir, ancak yaklaşık 1 milyon kişide 1 olduğu tahmin edilmektedir.                                                           

(https://rarediseases.org/rare-diseases/factor-xii-deficiency/)

Teşhis Yöntemleri VE Tedaviler

Faktör XII eksikliği sıklıkla ameliyattan önce yapılan rutin kan pıhtılaşması testleri sırasında yanlışlıkla teşhis edilir. Etkilenen bireylerde, bu testler sırasında kanlarının pıhtılaşması daha uzun sürer. Diğer testler kandaki düşük XII faktörü seviyelerini ortaya çıkarabilir.

Klinik Test ve Çalışma

Faktör XII eksikliği tanısı klinik belirtileri olmayan veya aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT) veya protrombin zamanı PT) olarak bilinen tarama pıhtılaşma testleri denilen özel testlerin anormal olduğu kanama bozukluğu öyküsü olan kişilerde şüpheli olabilir. Bu testler kanın pıhtılaşmasının ne kadar sürdüğünü ölçer.

Bu testlerde anormal sonuçlar veren bireyler, ancak antifosfolipid sendromu olarak bilinen bir durum için kanama semptomları taranamaz. Edinilmiş antifosfolipid sendromu olan bireylerde bulunan ve aPTT veya PT testlerinde benzer anormal sonuçlara neden olabilen lupus antikoagülan adı verilen spesifik bir inhibitörü tespit etmek için bir test yapılacaktır.

Faktör XII eksikliği teşhisi, test denilen bir test ile doğrulanabilir. Bir tahlil, pıhtılaşma faktörlerinin aktivitesini ölçen bir testtir. Faktör XII’nin eksikliğini gösterebilir.( https://rarediseases.org/rare-diseases/factor-xii-deficiency/)

Tedavi

Herhangi bir tedavi gerektirmez. Pıhtılaşma testini düzeltmeye yönelik yapılacak plazma yerine koyma tedavilerinin tromboz riskini artırabileceğini düşündüren veriler mevcuttur.

Hastalığın Diğer İsimleri

Pıhtılaşma faktörü XII (Hageman faktörü) eksikliği

FA12_HUMAN                                        HAF

HAE3                                                         Hageman Faktörü Eksikliği

HAEX

(https://ghr.nlm.nih.gov/gene/F12#sourcesforpage)

Yararlanılan Kaynaklar

https://rarediseases.org/rare-diseases/factor-xii-deficiency/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002939403012856
https://www.omim.org/entry/234000?search=Factor%20XII%20Deficiency&highlight=%2812%7Cdozen%7Ctwelve%7Cxii%29
https://rarediseases.org/rare-diseases/factor-xii-deficiency/
https://ghr.nlm.nih.gov/gene/F12#sourcesforpage